Statistika

PPK Orahovica najveći je domaći proizvođač uljane repice

Agrovijesti
Uljana repica Fotografija: Pixabay
Prvih deset uzgajivača ove uljarice nosi 15 posto ukupno proizvodnje. Očekivano, devet ih dolazi iz Slavonije i Baranje, a jedan iz Podravine

Tijekom prošle godine uljana repica je bila zasijana na 30 tisuća hektara što je u odnosu na prethodnu godinu površina manja za osam tisuća hektara. 

U odnosu na ranije zabilježen je pad površina i uzgajivača te ratarske kulture. U 2019. repicu je uzgajalo više od pet tisuća poljodjelskih subjekata na površinama od 45.560 hektara, a 2018. godine njih 5.729 na čak 55.655 hektara, piše portal Požega.eu. 

Pomanjkanje oborina u prva tri mjeseca 2021. zasigurno će se negativno odraziti na ovu proizvodnju, a što će pokazati žetva. Prvih deset uzgajivača ove uljarice nosi 15 posto ukupno proizvodnje. Očekivano, devet ih dolazi iz Slavonije i Baranje, a jedan iz Podravine. 

Proizvodnju predvodi PPK Orahovica sa zasijanom površinom većom od tisuću hektara, a s oko sto hektara manje slijede Belje Plus i Novi Agrar.

Tu sedmo mjesto među deset najvećih proizvođača uljane repice zauzima d.d. Kutjevo sa više od 600 radnika, a pod repicom su imali blizu 350 hektara zemljišnih površina.