Zaključci Foruma

Praćenje kvalitete proizvoda počinje još na polju

Agrovijesti
Hrana Fotografija: Thinkstock
Uvođenje standarda i vertikalno integriranje poljoprivrede je imperativ za razvoj domaće agroekonomije i njeno pozicioniranje na tržištu Europske unije, jedan je od zaključaka prvog dana foruma „Hrana za Europu“.

Ovaj poljoprivredni forum, šesti po redu, održao se u Vršcu 4. i 5. studenog, u organizaciji Ekonomskog instituta i Društva agrarnih ekonomista Srbije, uz sudjelovanje predstavnika Vlade i resornih službi, znanstvene zajednice, poljoprivrednih i prehrambenih tvrtki, piše Agropress.

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije Branislav Nedimović, u svom uvodnom izlaganju naglasio je značaj rada na povećanju skladišnih i prerađivačkih kapaciteta, kao i usmjerenosti agrarnih mjera i alata prvenstveno na sektore u kojima Srbija može biti konkurentna. Kao jedan od mehanizama za unapređenje kvalitete i konkurentnosti na domaćem i međunarodnom tržištu naveo je uvođenje oznake kvalitete za proizvode koji su više kvalitete i od domaćih sirovina. Ministar je ujedno najavio da će u sljedećoj godini sredstva iz IPARD fondova biti dostupna za korištenje.

Goran Borčak, komercijalni direktor tvrtke Victoria Logistic, članice Victoria Group, na panelu „Srpska agroekonomija gledana očima managera“ istaknuo je da je za podizanje konkurentnosti domaćeg agro sektora i povećanje poljoprivredno-prehrambenog izvoza ključno povezivanje primarne poljoprivredne proizvodnje i prerađivačke industrije i uspostavljanje sustava kvalitete.

„Važnost uvođenja standarda prva je prepoznala prerađivačka industrija, ali sada je u fokusu standardizacija i upravljanje kvalitetom u primarnom sektoru, s obzirom da praćenje kvalitete proizvoda zapravo počinje još na polju. Victoria Logistic prati aktualne trendove u standardizaciji i zahtjeve tržišta, tako da u proces certifikacije uključujemo sve veći broj naših partnera od kojih otkupljujemo soju i suncokret. Kroz dugoročna partnerstva i planiranje, poljoprivredni proizvođač može računati na siguran plasman, a prerađivač na stabilnost u isporuci sirovina odgovarajuće kvalitete“, izjavio je Goran Borčak.

Prvog dana Foruma održani su paneli o agrarnoj politici, unaprjeđenju srpske agroekonomije, poljoprivredi u svijetlu eurointegracija i pitanju vlasništva nad poljoprivrednim zemljištem, a drugi dan je bio posvećen sigurnosti hrane.

„Agroekonomiju smo prepoznali kao jednu od ključnih sektora reindustrijalizacije Srbije. Zbog toga smo, prije šest godina počeli sa organizacijom foruma „Hrana za Europu“, sa željom da afirmiramo stav da se razvoj mora bazirati na nacionalnoj strategiji. Bili smo i ostali stava da vrijednost agroekonomske proizvodnje, u razdoblju od 10 do 20 godina, može biti na razini sadašnjeg bruto domaćeg proizvoda“, izjavio je ispred organizatora Dragan Šagovnović, generalni direktor Ekonomskog instituta.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje