Pljuska iz Bruxellesa

Pravilnici rađeni po mjeri odabranih

Agrovijesti
Upozorenje Fotografija: Pixabay
Europska komisija upozorila na nezakonitosti u dodjeli ruralnih potpora, prijete sankcije. Ustrajemo li na spornom pravilniku, potpore bi mogle ići iz državnog proračuna. Poništi li se natječaj, potpore padaju sa 90 na 50 posto ulaganja

Ipak je upaljeno crveno svjetlo na semaforu Europske komisije i zaustavljena je isplata izdašnih potpora za Mjeru 4 iz Programa ruralnog razvoja u iznosu od gotovo 1,23 milijarde kuna, piše Poslovni dnevnik. Izgledno je i plaćanje kazne zbog nepravilnosti u provedbi IPARD-a, zasad se spominje oduzimanje pet posto ukupnih potpora iz tog fonda, a iznosile su 1,3 milijarde kuna.

Crne najave, uzrokovane postupcima koje je neodgovorno odradila državna administracija dok je ministar poljoprivrede bio Tihomir Jakovina, mogu se isčitati iz dokumenta koji potpisuje Christina Borchmann, direktorica Glavne uprave za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske komisije, GU AGRI (Poslovni dnevnik u posjedu je preslike dokumenta).

Borchmann je argumente za moguće sankcije dobila nakon što su revizori EK između 8. i 12. veljače proveli nadzor IPARD-a i Mjere 4. Tako je aktualni ministar Davor Romić, koji je na tu dužnost imenovan 4. veljače, već u prvom tjednu mandata u ruke dobio vrući krumpir.

Detaljno obrazloženje nalaza revizije Borchmann mu je dostavila 5. svibnja, i to na 19 stranica. Kakve će posljedice izazvati taj dopis za gotovo 400 odabranih projekata (od 1.280 kandidiranih) čija je izgradnja planirana upravo uz sufinanciranje izdašnim europskim potporama ponuđenim kroz program ruralnog razvoja, a mogu iznositi do čak 90 posto od ukupnih troškova, nezahvalno je procjenjivati.

Na upit poslan u Ministarstvo poljoprivrede i Agenciju za plaćanja u poljoprivredi, koja je provedbeno tijelo za ruralni program, odgovorili su samo iz Agencije.

Detaljnije pročitajte na poslovni.hr.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje