Projekti

Predstavljen projekt Ornitološkog centra u Čigoču za razvoj Lonjskog polja

Agrovijesti
Zaštita ptica Fotografija: Duško Marušić/PIXSELL
Izgradnja Ornitološkog centra mnogo će značiti i za revitalizaciju sisačke Donje Posavine, koju sve veći broj stanovnika napušta, rekla je na predstavljanju projekta u Društvenom domu u Čigoču sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček. Iako će se tek iduće godine projektnom prijavom Javna ustanova kandidirati za sufinanciranje iz fondova EU, Grad i Javna ustanova će, ne čekajući novac EU, odmah zajednički početi radove na nekim djelovima projekta, obećala je Ikić Baniček.

 Idejno rješenje Ornitološkog centra u Lonjskom polju predstavljeno je u utorak u Čigoču, vrijednost mu je oko 40 milijuna kuna i to je najveća dosadašnja investicija Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje, gdje obitava  oko 250 vrsta ptica.

Projekt zajednički provode Javna ustanova PP Lonjsko polje, i Grad Sisak, koji su već uložili oko milijun kuna u pripremne radove, odnosno uređenje parcele za izgradnju. Za potrebe Centra koristit će se objekt sada zapuštene kurije Oberhofer-Hangi, koja je predvuđena za obnovu i već je otkupljena za novu funkciju.

U Lonjskom polju obitava oko 250 vrsta ptica, od kojih se njih 170 ovdje i gnijezdi, a selo Čigoč poznato je i kao 'selo roda'. Osim za stručne potrebe, Ornitološki će centar mnogo značiti za razvoj turizma, smještaj gostiju, te pružanje usluga i plasman proizvoda mjesnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) i obrtnika. 
Centar će sadržavati izložbeno-interpretacijski prostor, istraživački centar s laboratorijima za ornitološka istraživanja, te trg s amfiteatrom. U sklopu projekta još će se urediti edukativni park, opservatorij za promatranje ptica, parkiralište te smještajni kapaciteti za ornitologe i goste u čvrstom objektu, paviljonima i kampu, rekao je autor idejnog rješenja Tonči Čerina. Predviđen je i ugostiteljski prostor, promatračnica za ptice, dječje igralište, knjižnica i drugi sadržaji.

Izgradnja Ornitološkog centra mnogo će značiti i za revitalizaciju sisačke Donje Posavine, koju sve veći broj stanovnika napušta, rekla je na predstavljanju projekta u Društvenom domu u Čigoču sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Iako će se tek iduće godine projektnom prijavom Javna ustanova kandidirati za sufinanciranje iz fondova EU, Grad i Javna ustanova će, ne čekajući novac EU, odmah zajednički početi radove na nekim djelovima projekta, obećala je Ikić Baniček.

Zbog nedostatka smještajnih kapaciteta, Park prirode dosad nije mogao primiti veće skupine gostiju, rekao je ravnatelj Javne ustanove, Ivor Stanivuković.  Ostvarenjem projekta, dodao je, taj će se problem trajno riješiti.

Od ukupnog broja turista koji posjećuju Hrvatsku četvrtina ih je zainteresirana za zaštićena područja. Tek s Ornitološkim centrom, čiji se završetak očekuje za tri do četiri godine, Lonjsko polje, koje se prostire na 500 četvornih kilometara, moći će primiti veće skupine gostiju. 
Predstavljanju idejnog projekta Ornitološkog centra bio je nazočan i veći broj mještana Čigoča i susjednih naselja, koji su upozorili na infrastrukturne probleme.

To je u prvom redu prilazna cesta iz smjera Siska, koju bi trebalo u cjelosti modernizirati, te prilaz od autoceste A3 preko Svinjičkog. Spomenuli su i problem sječe šuma na području Parka prirode.

Ravnatelj Stanivuković rekao je kako parkovi prirode, za razliku od nacionalnih parkova, imaju osjetno manje ingerencija, ali da će u dogovoru s mjerodavnima pokušati  te probleme rješavati.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje