Nove tehnologije

Predstavljen prvi berač malina iz BiH, koji zamjenjuje rad do 60 osoba

Agrovijesti
Berač malina iz BiH Fotografija: Agrobiz
Josip Laštro iz Busovače predstavio je javnosti svoj najnoviji izum - prvi berač malina u BiH, koji unapređuje tehnologiju poljoprivrednih strojeva u sektoru branja svega jagodičasta voća te doprinosi smanjenju troškova proizvodnje.

Stroj funkcionira na temelju potiskujućega zraka, ima 7 funkcija, priključuje se na traktor, a može obrati maline visoke do dva i široke do jedan metar, kako na ravnoj tako i na brdovitoj površini.

Ovo je jedinstvena tehnologija zračnoga branja, koja najviše sliči olujnome udaru. Po rodnim granama prekidanim mlazom zrak struji kontroliranom brzinom te na prirodan način (bez fizičkoga kontakta) bere samo tehnološki zrele plodove, bez oštećenja.
Mnogobrojne su prednosti toga stroja, od selektivna branja samo zreloga voća, bez oštećenja biljke i ploda, do mogućnost branja od početka sezone, kao i branja istoga plantažnog reda iz dana u dan bez straha da će biti oštećenja biljaka.
Zračno dnevno mijenja do 60 radnika/berača, zadovoljava standarde sigurnosti hrane, povećava prinos u kilogramima, sprječava pojavu i razvoj bolesti, osigurava proširenje zasada do ekonomske isplativosti te povećava sadržaj suhe materije 50 posto u odnosu na ručno ubrano voće.

Josip Laštro kazao je kako je, nakon što je 6 duluma zemljišta zasadio malinama, krenuo u potragu za beračem malina. No, nakon silnih potraga bio je razočaran strojevima koji su bili preglomazni i napravljene isključivo za ravne terene, što u BiH, s obzirom na konfiguraciju terena, nije od neke pomoći. Isto tako, cijene strojeva na tržištu bile su prevelike pa je došao na ideju da sam napravi berač koji bi bio pristupačan cijenom, a i pogodan za sve terene.

- Polako sam na svom imanju u Busovači, uz veliku pomoć članova moje najbliže porodice, počeo praviti ovaj BMB (Berač Malina Busovača) stroj. S malobrojnim prijateljima radili smo danonoćno. Bilo je i uspona i padova, ali nijednoga trenutka nismo htjeli odustati. Svako novo jutro donosilo je novu ideju pa smo se polako usavršavali sve do ovoga konačnog stroja koji je sada pred vama, kazao je Laštro te najavio kako s istom ekipom započinje izradu još lakšega, BMB 2 stroja, koji će se moći zakačiti i na manje radne strojeve.

Lašto je svoj projekt BMB zaštitio u Institutu za intelektualno vlasništvo BiH.
 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje