Ruralni turizam

Predstavnici 20-ak hrvatskih zaštićenih područja uče o eko-turizmu

Agrovijesti
Ruralni turizam Fotografija: Pixabay
Na radionici uči "o tipovima turizma, najboljoj vrsti turizma koja se može/treba razviti u nekom zaštićenom području, o tome kako razviti eko-turističku ponudu te što je sve potrebno da bi poslovni sektor bio zainteresiran za prodaju takvih ponuda".

 Predstavnici 20-ak hrvatskih zaštićenih područja te institucija i organizacija aktivnih u sektoru zaštite prirode i turizma okupili su se u srijedu u Zagrebu na dvodnevnoj radionici o eko-turizmu koju je organizirala svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature).

Sudionici radionice složni su kako je temeljna uloga zaštićenih područja zaštita prirode, a ne turizam, priopćila je WWF Adria. 

U priopćenju se navodi, kako se na radionici uči "o tipovima turizma, najboljoj vrsti turizma koja se može/treba razviti u nekom zaštićenom području, o tome kako razviti eko-turističku ponudu te što je sve potrebno da bi poslovni sektor bio zainteresiran za prodaju takvih ponuda". Dvodnevnu radionicu "Stvaranje eko-turističke ponude u zaštićenim područjima - prilike i prijetnje ciljevima očuvanja", organizirali su na inicijativu hrvatskih zaštićenih područja kojima su se svidjeli rezultati projekta DestiMED, kojim je WWF pomogao osmišljavanje dviju eko-turističkih ponuda u Nacionalnom parku Kornati i u Parku prirode Lastovsko otočje.

Ekoturistički paketi razvijeni u NP Kornati i PP Lastovo ovog ljeta ulaze u komercijalnu fazu te će, zajedno s drugim zaštićenim područjima na Sredozemlju koja su dio DestiMED projekta, biti prodavani agencijama koje se bave održivim turizmom, najavili su u WWF-u. Projekt Destimed financira Europski fond za regionalni razvoj (ERDF) kroz Interreg Med program, a provode ga Regione Lazio (vodeći partner), IUCN centar za mediteransku suradnju, MedPan, Federparchi, WWF Adria, WWF Mediteran i Nacionalna agencija zaštićenih područja (NAPA) u Albaniji.

U WWF-u kažu da se projekt DestiMED temelji na uspjehu mreže MEET (Mediteransko iskustvo ekoturizma), neprofitne organizacije za destinacijski menadžment, koja je usmjerena na daljnji razvoj i promicanje visoko kvalitetnog portfelja ekoturističkih iskustava u zaštićenim područjima regije. Unutar projekta prikupljaju se podaci za inovativan pristup mjerenju i smanjenju utjecaja turizma na prirodne resurse koje održavaju zajednice zaštićenih područja. Sedam pilot područja čija testiranja se održavaju ove jeseni uključuju hrvatske parkove NP Kornati i PP Lastovsko otočje, Rudarski park Colline Metallifere i Morski park Torre del Cerrano u Italiji, rezervate biosfere Menorca i Terres De L´Ebre u Španjolskoj, te grčki Nacionalni park Samaria.

Voditelj projekta DestiMED u WWF Adriji Mosor Prvan ističe da je dojam koji možemo dobiti iz medija kada se govori o nacionalnim parkovima i parkovima prirode da se uspješnost nekog zaštićenog područja mjeri po broju posjeta, ali da to nikako ne može biti pravi indikator, jer je upravo turizam često najveća prijetnja za očuvanje tih najljepših i biološki najvažnijih područja Hrvatske. 

"Turizam može biti prilika za zaštitu prirode, ali i za stvaranje održive lokalne ekonomije čime se povećava kvaliteta života i poslovanja lokalnog stanovništva. Kroz projekt DestiMED smo uspjeli stvoriti dvije uspješne priče o suživotu zaštite prirode i turizma - gdje prihodi ostaju lokalnoj zajednici, turisti doprinose zaštiti prirode, a negativni utjecaj turizma na prirodu je daleko unutar granica održivosti. Sada te dvije priče, Lastovo i Kornate, želimo replicirati u drugim hrvatskim parkovima“, poručuje Prvan. Ističe kako je ključna izgradnja suradnje i povjerenja između lokalnog stanovništa i javnih ustanova koje upravljaju parkovima.

Na radionici u zagrebačkom hostelu Swanky okupili su se predstavnici dvadesetak hrvatskih zaštićenih područja, kao i predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i energetike, te Ministarstva turizma i Instituta za turizam, ali i poslovnog sektora (Intrepid Travel – PEAK, Šibenik  Plus). Kroz predstavljanje rezultata projekta DestiMED, kako od strane WWF-a, tako i projektnih partnera IUCN-a (Međunarodnog saveza za očuvanje prirode) i NP Kornati, prisutnima je dana ideja kako razraditi eko-turistički paket. U tome su im dodatno pomogli i djelatnici u sektoru turizma koji su svojim znanjem i iskustvom ukazali na možebitne izazove, stoji u priopćenju WWF Adria.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje