Sastanak

Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore sastali se sa Romićem

Agrovijesti
Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Fotografija: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Obzirom da početkom sljedeće godine kreću pregovori za novi ZPP 2020. - 2030. i da je poljoprivredna proizvodnja u Hrvatskoj u nezavidnoj situaciji, na sastanku je zaključeno kako Komoru treba osnažiti i organizirati poljoprivredne proizvođače po sektorima radi brže i transparentnije komunikacije te organiziranih pregovora

Članovi Upravnog odobra Hrvatske poljoprivredne komore sastali su se u utorak sa ministrom poljoprivrede Davorom Romićem te su mu predali nekoliko konkretnih rješenja za probleme pojedinih sektora u poljoprivredi. Kako su objasnili u HPK, ministar Romić je naglasio važnost suradnje institucija posebice suradnju u pregovorima na europskoj razini. Naglasio je kako je na primjeru poljoprivredne komore u Austriji  imao priliku vidjeti kako funkcionira uređen sustav te koliku snagu kroz sektore u Europskoj komisiji ima najutjecajnija organizacija poljoprivrednih proizvođača Copa-Cogeca.

Složili smo se kako se veći dio poljoprivredne politike vodi na EU razini te da je nužna koordinacija informacija, organizacija poljoprivrednih proizvođača po sektorima kako bi se što kvalitetnije artikulirali interesi i našla rješenja za razvoj poljoprivredne proizvodnje, kaže predsjednik HPK Matija Brlošić.On dodaj kako je Komora unatoč statusu koji je nepovoljan u odnosu na ostale komore otvorila put poljoprivrednim proizvođačima da po prvi puta izravno sudjeluju te utječu na pregovore oko pravnih i financijskih okvira Zajedničke poljoprivredne politike koje države članice uglavnom moraju preuzeti.

Predstavnici HPK s ministrom Romićem

Predstavnici Komore naglasili su da je bila veća suradnja Ministarstva poljoprivrede i Komore proizvođači bi imali mnogo veći utjecaj tamo gdje se odluke donose, u Europskoj uniji. To se najbolje moglo vidjeti na primjeru kada je Copa-Cogeca proljetos organizirala prosvjed zbog kojega je Komisija odobrila dodanih 500 milijuna eura, a Hrvatska dobila 1,8 milijuna eura. Da je postojala suradnja institucija mogli se izboriti i za dodatnih 2 milijuna, tvrde u HPK: 

S obzirom da početkom sljedeće godine kreću pregovori za novi ZPP 2020.-2030. i da je poljoprivredna proizvodnja u RH nezavidnoj situaciji na sastanku je zaključeno kako Komoru treba osnažiti i organizirati poljoprivredne proizvođače po sektorima radi brže i transparentnije komunikacije te organiziranih pregovora. Osim važnosti Copa-Cogeca organizacije te uloge Komore u njoj, predstavnici Komore predali su ministru konkretna rješenja za probleme pojedinih sektora.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje