Tržište

Predviđa se pad cijene pamuka uoči najave masovne prodaje u Kini

Agrovijesti
Pamuk Fotografija: Pixabay
Predviđa se pad pamuka nakon što je Kina objavila detalje o aukciji pamuka kojeg će Vlada izdvojiti u golemim količinama sa zaliha i pustiti na tržište

Kineski dužnosnici će pustiti do 2 milijuna tona  pamuka iz svojih rezervi između početka svibnja i kraja kolovoza, kada će započeti domaća žetva. Dnevna prodaja iznositi će oko 30.000 tona, a cijene će biti bazirane na međunarodnim i domaćim. Nova prodaja moći će početi u veljači sljedeće godine.

Neuspjele aukcije

Po procjenama, kineska Vlada drži oko 11 milijuna tona pamuka, prikupljenog tijekom programa potpore cijenama koji više ne postoji. Prijašnji pokušaji rješavanja rezervi nisu uspjeli. Prošle godine imali su nekoliko aukcija nudeći jedan milijun tona vlakana, ali su uspjeli prodati samo 60.000 tona. Broker za pamuk Keith Brown rekao je za Agrimoney.com da takve prodaje izgledaju više kao da se žele smanjiti rezerve, a uz to moguće je i da se želi potisnuti izvozna potražnja. „Znali smo da to dolazi, pa je tako reagiralo i tržište“, kaže Brown. Prema njemu, dugoročno je ovo dobro, jer će zatvoriti rupe na tržištu koje su nastale obuzdavanjem globalnih cijena.

Pitanje kvalitete

Nema jasne ideje koliko ima rezerva pamuka s odgovarajućom kvalitetom. „Nemamo pojma, a mislim da nemaju ni oni“, kaže Brown. „Kada sam bio u Kini, vidio sam da pamuk drže u modernim skladištima, ali i da ga imaju pohranjenog vani na terenu.“ Vlasti na početku namjeravaju ponuditi uvozni pamuk visoke kvalitete, ali ako velike količine pamuka loše kvalitete pronađe svoj put do tržišta, ipak će se morati uvesti pamuk kako bi se stopio sa krhkim i loše skladištenim domaćim zalihama.

„Ako aukcije prođu dobro, to je dobro za pamuk, ali je s druge strane neprijateljski“, kaže Brown jer će to dovesti do manjka interesa za uvoz iz Amerike.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje