Ekološka proizvodnja

Prekogranična suradnja: U Valpovu osnovan Centra za ekološku poljoprivredu

Agrovijesti
Ekološka poljoprivreda Fotografija: Thinkstock
U sklopu projekta Organic bridge iz programa prekogranične suradnje Srbije i Hrvatske, u Valpovu je osnovano udruženje Centar za razvoj ekološke poljoprivrede

U sklopu projekta Organic Bridge iz programa prekogranične suradnje Srbije i Hrvatske, u Valpovu je osnovano udruženje Centar za razvoj ekološke poljoprivrede. Iskustva i znanja partnerima iz Hrvatske, kroz podršku u osnivanju centra u Valpovu, kao i kroz istraživanja, obuke i kreiranje brendova, prenio je Centar za organsku proizvodnju Selenča (COPS), nosiltelj ovog velikog europskog projekta.

Novoosnovani centar u Valpovu predstavljat će edukativno-proizvodni poligon za proizvođače koji su se usmjerili na organsku proizvodnju, a opremljen je malim pogonom za preradu voća i povrća koji uključuje linije za proizvodnju sokova, sušaru za voće, povrće i ljekovito bilje te kazan za kuhanje pekmeza.

Paralelno, slične aktivnosti će se odvijati u Selenči, u COPS-u, gdje se u okviru prekograničnog projekta vrijednog oko 550.000 eura, oprema Istraživačko- razvojni centar. On će imati platformu za edukaciju učenika, studenata i istraživača, obuhvatit će suradnju proizvođača i istraživača, kao i učenje i unaprijeđenje organske proizvodnje za postojeće i potencijalne proizvođače i potrošače organskih proizvoda.

Lokalna razvojna agencija Valpovo-Petrijevci, jedan od partnera na projektu “Organic bridge”, među vodećim je inicijatorima osnivanja Centra za ekološku proizvodnju.

Direktorica ove agencije Lidija Maurović Košček izjavila je prilikom osnivanja organizacije kako je cilj svih tih aktivnosti da se doprinese stvaranju uvjeta za još jači razvoj organske poljoprivrede u pograničnom području.

Istaknula je značaj suradnje sa partnerima u Srbiji jer iskustva onih koji su neke od problema ostavili iza sebe su svakako dobrodošla.

-Dugogodišnje iskustvo COPS-a pokazuje kako je klastersko organiziranje izuzetno važno za sve proizvođače, ali i za potrošače. Do sada se pokazalo nezamjenjivo u razmjeni iskustava, razmjeni znanja, plasmanu na nova tržišta – izjavila je Biljana Viduka iz Centra za organsku proizvodnju iz Selenče.

 Dodaje kako je u organskoj, odnosno ekološkoj proizvodnji jako važno prenošenje specifičnih znanja, koja se ne mogu steći u redovnom obrazovanju.

- To se uči, praktično, kroz samii proces proizvodnje. I upravo je ovaj projekt prilika da sve što saznate prenesete i drugim proizvođačima, a ekološki proizvođači nesebično dijele svoja saznanja. I zato su ta udruživanja, okupljanja značajna za sve njih, kazala je ona.  

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje