En Primeur 2018.

Premijerna kušanja Malvazije, Škrleta i Žlahtine

Agrovijesti
En Primeur 2018. Fotografija: HGK Pogledajte galeriju
Istra je primjer kako autohtone sorte raditi i prezentirati javnosti.

Premda tržišni potencijal nije kao prošlogodišnji, vina su ugodnija, izbalansiran je mirisni i okusni dojam te postoji velika vjerojatnost da će se prodavati i biti još traženija. Zaključak je to radionice Malvazija kroz različite terroire Istre na En primeru Malvazija održanom u hotelu Esplanade, a na radionici se moglo kušati sedam malvazija iz južne, zapadne, sjeverozapadne, sjeverna, centralne i istočne Istre.

„Malvazije berbe 2017. tipične su sortne boje. Svjetlo žuta dominira, a ovisno o podneblju i tehnologiji prisutne su i zelenkaste nijanse. Vina su izražene aromatike i naglašenih sortnih karakteristika s dominantnim voćnim mirisima breskve, jabuke, agruma i tropskog voća, potom akacije, bazge i bijelog cvijeća. Ugodno su svježa, mineralna i skladna, ujednačenih mirisno-okusnih karakteristika“, pojašnjava Staver.

Vremenske (ne)prilike

Unatoč vremenskim (ne) prilikama nastala su velika vina u kojima će uživati ljubitelji najpoznatije istarske sorte.

EN PRIMEUR: MALVAZIJA
„Tijekom vegetacije istarski vinogradari i vinari suočili su se s izrazito visokim temperaturama i sušnim razdobljem s vrlo malo kišnih dana. S druge strane, vrijeme dozrijevanja obilježeno je padom temperature i dugim kišnim razdobljem. Tako visoke ljetne temperature ubrzale su dozrijevanje grožđa pa je veći dio malvazija sazrio i ubran je prije kišnog razdoblja i pada temperature u rujnu. Malvazije koje su kasnije brane, zbog stagnacije rasta šećera pridonijele su umjerenom i ujednačenom sadržaju alkohola u vinu“, istaknuo je profesor Staver.

Proizvođači iz svih dijelova Istre, njih 57, predstavili su svu raskoš sorte aktualne berbe na zagrebačkom En primeuru. Uz njih su nastupili proizvođači istarskih sireva Latus i Špin te maslinovo ulje OL Istria. Istrijanima se ove godine pridružilo nekoliko proizvođača žlahtine i dvadesetak proizvođača autohtonih sorti Bregovite Hrvatske.

Istra kao primjer vinarima

EN PRIMEUR: MALVAZIJA
Kako ističe Nikola Bevenuti, predsjednik Vinistre - udruge vinara i vinogradara Istre, manifestacije poput ove kupcima daju dojam berbe i potrošačima priliku da kušaju vina. ˝HGK kroz manifestacije poput ove promovira domaća vina, a imamo izlaganja i po tržištima izvan Hrvatske. Bili smo u SAD-u i u Švicarskoj, a u planu je i Kanada Naša vina koja su poznata po kvaliteti, moraju obići svijet˝, poručio je Ivan Škorić, potpredsjednik HGK za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo.

Ove je godine na manifestaciji sudjelovala i Bregovita Hrvatska, točnije dvadesetak vinara koji ističu kako im je Istra svima primjer kako autohtone sorte raditi i prezentirati javnosti.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje