EU sustav upozorava na hranu koja je moguće kontaminirana

Preventivna uporaba antibiotika u hrani za životinje bit će zabranjena

Agrovijesti
EFSA Fotografija: efsa.europa.eu
Ova genetski modificirana bakterija nije odobrena za uporabu u hrani za životinje u EU-u. Prema Europskoj agenciji za sigurnost hrane (EFSA), to predstavlja rizik za zdravlje životinja i ljudi, kao i za okoliš.

Europski parlament je 25. listopada 2018. usvojio novi zakonodavni okvir za veterinarsko-medicinske proizvode i medicinsku hranu, što je korak naprijed u sprečavanju porasta rezistencije na antibiotike.

Prema ovom novom zakonu, preventivna uporaba antibiotika u hrani za životinje bit će zabranjena. To će se također primjenjivati na uvezenu hranu. Ta bi se politika trebala provesti do 2022. godine i jedan je od mnogih odgovora na rastuću otpornost na antibiotike, što predstavlja glavni rizik za zdravlje ljudi i životinja i ugrožava sve ljude. 

Zabranjujući sustavno preventivno hranjenje životinja antibioticima i prestanak uporabe antibiotika za životinje, EU želi osigurati da ti lijekovi ostanu učinkoviti u budućnosti.

Međutim, zakoni i propisi neće biti dovoljni da se dobije vrlo skupa borba protiv rezistencije na antibiotike. U prosincu prošle godine bilo je izvještaja o masovnoj kontaminaciji hrane za životinje genima antimikrobne rezistencije iz 2014. godine.

Nevladine udruge objavile su informacije da su velike količine neovlaštenog vitamina B2 (koje se nazivaju i riboflavin 80% ) koje sadrže održive genetski modificirane bakterije uvedene u prehrambeni lanac u Europi putem dodataka hrani nizozemskog dobavljača životinjske prehrane uvezenog iz Kine.

Ova genetski modificirana bakterija nije odobrena za uporabu u hrani za životinje u EU-u. Prema Europskoj agenciji za sigurnost hrane (EFSA), to predstavlja rizik za zdravlje životinja i ljudi, kao i za okoliš.

Procjenjuje se da je kontaminacija povezana s 250.000 do 500.000 tona stočne hrane u nekoliko zemalja EU (do sada su u pitanju Velika Britanija, Francuska, Belgija, Njemačka, Poljska, Italija i Nizozemska, ali popis se može širiti).

Već 2014. godine njemačke i britanske vlasti upozorile su ostale države članice putem Sustava kontrole i sigurnosti hrane (RASFF) nakon što su otkrile prisutnost ovih neovlaštenih genetski modificiranih bakterija u aditivima za hranu za vitamin B2.

U listopadu 2016. u zajedničkoj studiji koju su proveli stručnjaci iz njemačkog Saveznog ureda za zaštitu potrošača i sigurnost hrane (BVL) i drugih tijela EU-a, zaključeno je da dotični dodaci hrani nikada ne bi smjeli biti u prodaji.

Nerazumljiva odgoda djelovanja

Umjesto da odmah poduzme mjere, Europska komisija je u kolovozu 2016. zatražila od EFSA-e da pripremi novo znanstveno mišljenje o sigurnosti riboflavina (80%). U tom mišljenju, usvojenom 7. ožujka 2018. godine, zaključeno je da aditiv predstavlja rizik za „ciljane vrste, potrošače, korisnike i okoliš“.

Europska komisija je tek 19. rujna izdala službenu zabranu tog ilegalnog dodatka prehrani. Kao takvi, poljoprivrednicima je i dalje dopušteno nastaviti s korištenjem hrane koja je već proizvedena s dodatkom - vjerojatno stotinama tisuća tona - do travnja 2019. godine.

Ovo nije prvi put da RASFF nije uspješno ispunio svoju ulogu (primjerice u slučaju fypronil kontaminacije jaja prošle godine). No, u slučaju vitamina B2, neke države članice su sustav koristile na odgovarajući na pravovremen način. To je uglavnom odgovor na upozorenje RASFF-a koji nije osigurao zaštitu građana i okoliša.

Prisutnost bakterija u aditivima vitamina B2 smanjena je u zahtjevu za odobrenje: kontaminacije prijavljene u sustavu RASFF trebale su biti dovoljan razlog da se privremeno povuče odobrenje, ili barem da se odmah zatraži od EFSA-e da preispita svoju procjenu.

Komisija ne samo da nije zaštitila zdravlje građana EU-a, već je svjesno ugrozila njihov život. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje