Europski parlament

Prezentacija Moslavine, Sisačko-moslavačke županije i PP Lonjsko polje u Bruxellesu

Agrovijesti
EU Fotografija: Thinkstock
U organizaciji hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir u Bruxelles stižu predstavnici kulturnog, gospodarskog i društvenog života Sisačko-moslavačke županije. Među njih 70 bit će i poljoprivrednici, vinari, obrtnici, turistički i zdravstveni djelatnici, ali i predstavnici udruga te kulturno-umjetničkih društava.

Poklon je to zastupnice Petir svom rodnom kraju - Moslavini i Sisačko-moslavačkoj županiji, koju će ona predstaviti u okviru konferencije i izložbe koju organizira u Europskom parlamentu u Bruxellesu u utorak, 28. ožujka 2017. godine. 

„Moslavina i Sisačko-moslavačka županija kraj je u kojem sam se rodila, odrasla i u koji se vraćam svakoga vikenda kad dođem u Hrvatsku iz Bruxellesa. Moslavina obiluje kulturnim i prirodnim bogatstvima te proizvodima vrijednih ruku naših ljudi kojima se ponosim. A sve ono što volim i čime se ponosim želim pokazati Europi i svijetu“, rekla je zastupnica Marijana Petir najavljujući program izložbe „Zeleno-plava zipka Hrvatske“ koju organizira u Europskom parlamentu u Bruxellesu, a otvorit će je predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani.

Najavila je da će KUD Repušnica proći obučen u tradicionalnu moslavačku nošnju središtem Bruxellesa u utorak 28. ožujka te će u 10.00 sati na Grand Placu prolaznicima podijeliti promotivni materijal s opisom najvažnijih manifestacija u Sisačko-moslavačkoj županiji koje će biti predstavljene u 16.00 sati u Europskom parlamentu na konferenciji (dvorana ASP 3E2).

Voloderske jeseni, Kestenijada u Hrvatskoj Kostajnici, Letovanić - selo pokraj Kupe i Lječilište Topusko ponos su Sisačko-moslavačke županije, kao i KUD Repušnica, najstariji KUD s područja grada Kutine koji će nastupiti i na otvorenju izložbe s početkom u 18.00 sati (lokacija: JAN 3Q).

Središnji dio izložbe čini 18 fotografija Parka prirode Lonjsko polje koje su osigurane uz pomoć Hrvatske turističke zajednice. Riječ je o jednom od najvećih i najočuvanijih močvarnih, vlažnih i poplavnih staništa u Europi koji često nazivaju i „europskom Amazonom“. 

Smješten između rijeke Save i Moslavačke gore, Park prirode Lonjsko polje proteže se na 506 km2, jedno je od najznačajnijih zaštićenih močvarnih područja u Europi. Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN) uvrstila ga je u među sedam oglednih primjera najbolje planirane zaštite prirode u ruralnim područjima Srednje i Istočne Europe. Radi ambijentalne očuvanosti starih kuća, 1995. godine selo Krapje proglašeno je „selom graditeljske baštine, a zbog velikog broja gnijezda roda selu Čigoč 1994. je godine na inicijativu Zaklade europske prirodne baštine (Euronatur) dodijeljen naslov prvog „europskog sela roda“. 

Osim fotografija Parka prirode Lonjsko polje, sastavni dio izložbe su i četiri suvenira specifična za pojedine mikroregije Sisačko-moslavačke županije – Turopoljska kuća, Petrinjska stucka, Moslavačka nošnja i Sisački nakit. 

Za sve posjetitelje, zastupnica Petir organizira domjenak na kojemu će biti posluženi autohtoni seljački proizvodi s OPG-a udruženih u Zajednicu proizvođača Sisačko-moslavačke županije i autohtono moslavačko vino Škrlet iz istoimene udruge vinara. 

Zastupnica Petir osigurala je za moslavačke vinare susret s belgijskim vinarima i distributerima vina koji će se održati u prostorijama HGK u Bruxellesu, a prilikom kojeg će biti prezentirana moslavačka vina i razgovarat će se o poslovnoj suradnji.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje