IZNIMNO ZNAČAJNA PROIZVODNJA

Prihodi od proizvodnje šećerne repe 22 milijuna eura

Agrovijesti
Okrugli stol "Vinarstvo RH u 2016: Pritisak na cijene i bolja kontrola kvaliteta vina na tržištu", Zvjezdana Blažić, neovisna konzultantica, Geja savjetovanja Fotografija: Žarko Bašić/PIXSELL
Za Hrvatsku je sektor proizvodnje šećer izuzetno značajan, a tradicija proizvodnje šećera duga je više od 100 godina

Danas je, kako za Glas Slavonije, navodi Zvjezdana Blažić, vlasnica tvrtke Geja savjetovanje, koja se bavi konzultantskim uslugama, jedna od najprofitabilnijih poljoprivredno-prehrambenih proizvodnji, a šećer glavni izvozni proizvod u ukupnom izvozu hrane.

- U poljoprivrednoj proizvodnji prihodi se od proizvodnje šećerne repe kreću oko 1,9 % ukupnih poljoprivrednih prihoda, odnosno 22 milijuna eura. Šećerna repa uzgajala se u 2014./2015. godini na 27.000 hektara. Proizvodnja šećera od šećerne repe kretala se do ulaska RH u EU prosječno godišnje na 222.500 tona.

Nakon ulaska u EU RH je imala odobrenu proizvodnu kvotu u količini od 192.877 tona, te se proizvodnja kretala nešto više od odobrene kvote. Proizvodnja šećera u Hrvatskoj po hektaru bitno je napredovala posljednjih godina, ali postoji značajan prostor za unapređivanje prinosa i kvalitete. U 2014./2015. ostvaren je prinos od 9,9 t/ha, što je još uvijek slabiji rezultat od prosjeka EU-a koji iznosi 12,7 t/ha, te bitno lošiji rezultat od najuspješnijih zemalja u proizvodnji šećerne repe kao što su Nizozemska, Španjolska s 15 t/ha ili Velika Britanija, Francuska i Njemačka blizu 14 t/ha.

Sadržaj šećera u šećernoj repi koji ostvaruju naši proizvođači je 15 % te također zaostajemo za prosjekom EU-a od 17 % i najuspješnijih zemalja koje se približavaju sadržaju šećera od 18 %. U 2015. godini u EU-u šećer se proizvodio u 109 tvornica.

No, moramo napomenuti da se još 2005. godine proizvodio u 195 tvornica. U svakoj od 18 zemalja članica koje imaju proizvodnju šećera došlo je do smanjenja broja tvornica i znatnije koncentaracije proizvodnje. Tako je npr. u Francuskoj broj šećerana smanjen s 30 na 25, u Njemačkoj s 26 na 20, a u Italiji s 19 na samo četiri, kaže Zvjezdana Blažić i dodaje da, srećom, dosad Hrvatska nije slijedila taj trend i zadržala je proizvodnju u sve tri šećerana.

Dodala je kako se preradom šećera u Hrvatskoj bave kompanije koje su među najznačajnijim prehrambeno-prerađivačkim industrijama RH, koje su kroz desetogodišnje razdoblje snažno investirale u tehnologiju, razvoj poslovanja, odnose s kooperantima te znanstvenim institucijama kako bi svoju proizvodnju i proizvodnju svojih kooperanata učinile konkurentnijom na europskom tržištu. Ovaj sektor ističe se i kao primjer dobre vertikalne integracije i suradnje primarnog sektora i prerade. Tako da se i proizvodnja šećera u RH bazira prvenstveno na domaćoj sirovinskoj osnovici.

- Šećer je proizvod koji je kontinuirano od početka 2000-tih godina na prvom mjestu od svih poljoprivredno-prehrambenih izvoznih proizvoda. Šećer je najznačajniji izvozni proizvod u zemlje EU-a i na nivou starih i novih članica EU-a. Od ulaska u EU vrijednost koja se ostvaruje u izvozu šećera bitno je manja nego prije ulaska u EU. Tako smo u 2012. godini ostvarili vrijednost izvoza čak 154,7 milijuna eura, a poslije 2013. godine vrijednost izvoza kreće se između 77 i 92 milijuna eura. Moramo napomenuti da su cijene šećera na svjetskom tržištu i tržištu EU-a od 2014. godine bile izuzetno pale i većina proizvođača imala je velike probleme te gubitke u poslovanju. No, ova je godina pokazala znakove oporavka i proizvođači šećera 2017. godinu dočekuju s dosta optimizma - zaključuje Zvjezdana Blažić.

- Od 2005. godine u EU-u je zatvoreno više od 80 šećerana

- 27.000 ha bilo je pod šećernom repom u 2014./2015. godini u Hrvatskoj

- 222.500 t iznosila je ukupna proizvodnja šećerne repe u Hrvatskoj prije ulaska u EU

- 192.877 t ima proizvodnu kvotu za proizvodnju šećera Hrvatska nakon ulaska u EU

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje