Dan borbe protiv bjesnoće

Prijatelji životinja upozoravaju - više od 100.000 pasa nije cijepljeno

Agrovijesti
Psi Fotografija: Thinkstock
U povodu Svjetskog dana borbe protiv bjesnoće, 28. rujna, Prijatelji životinja upozoravaju da više od 100 tisuća pasa u Hrvatskoj nije cijepljeno ni mikročipirano, što ugrožava cijelu zajednicu i dovodi do napuštanja pasa.

Udruga poziva sve građane da potpišu peticiju za regulaciju i kontrolu obaveznog cijepljenja pasa protiv bjesnoće pa tako i mikročipiranja, a lokalne zajednice, komunalne redare, veterinarske inspektore i veterinare na provođenje sustavne kontrole, što je i propisano Zakonom o zaštiti životinja, čije je provođenje važno. Peticija se može potpisati na www.prijatelji-zivotinja.hr. 

Prijatelji životinja u priopćenju navode kako je Ministarstvo poljoprivrede obavijestilo da provodi jesensku akciju oralne vakcinacije lisica radi sprječavanja širenja bjesnoće. Ističu kako pohvaljuju taj višegodišnji program iskorjenjivanja bjesnoće i sve napore da Hrvatska bude proglašena zemljom slobodnom od bjesnoće, ali i da upozoravaju na alarmantan podatak – procjenjuje se da više od 100 tisuća pasa u Hrvatskoj nije ni cijepljeno niti mikročipirano, što ugrožava cijelu zajednicu i dovodi do napuštanja pasa.

Podsjećaju da je označavanje pasa mikročipom obavezno od 2004. godine, a cijepljenje protiv bjesnoće i desetljećima ranije. Kažu da većina skrbnika pasa izvršava svoje zakonske obaveze pokazujući tako brigu i odgovornost za svojega psa, druge životinje i ljude, no, više od 30 posto neodgovornih građana ne cijepi i ne mikročipira svoje pse uzrokujući time veliku štetu.

"Krajnje je vrijeme i u interesu svih da se krene u strogu kontrolu i sankcioniranje takvih građana, kako je propisano Zakonom o zaštiti životinja i Zakonom o veterinarstvu. Time bi se ujedno stekli uvjeti da se ispravi još jedna nepravda, a to je da savjesni skrbnici pasa ne moraju cijepiti svoje pse svake godine, već prema uputama proizvođača cjepiva, kako preporučuju i nadležne institucije Europske unije", ističe udruga u priopćenju.

Naglašavaju da je apsurdna trenutačna situacija u kojoj odgovorna većina cijepi svoje pse i prekomjerno, a neodgovorna manjina svojega psa nikada nije ni odvela veterinaru. "Kazna za izbjegavanje obaveznog mikročipiranja pasa iznosi 6000 kuna i lako ju je naplatiti", kažu Prijatelji životinja.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje