POZIV IZLAGAČIMA

Prijavite se za šesti Sajam zimnice i autohtonih proizvoda

Agrovijesti
Fotografija:
Prijavite se za sudjelovanje na 6. Sajmu zimnice i autohtonih proizvoda, koji će se od 16. do 18. listopada održati na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu

Ministarstvo poljoprivrede i Grad Zagreb i ove godine organizirat će manifestaciju Sajam zimnice i autohtonih proizvoda, koja će se održati na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, od 16. do 18. listopada 2020. godine. 

Ministarstvo Vas poziva da se prijavite za sudjelovanje kao izlagač na ovogodišnjem 6. Sajmu zimnice i autohtonih proizvoda. 

Prijave će biti moguće na mrežnoj stranici zimnica.mps.hr od 21. rujna 2020. godine u 12:00 sati do popunjenosti predviđenih mjesta. Prednost pri odabiru imat će prijavitelji koji su ranije podnijeli prijavu. 

Organizatori izlagačima osiguravaju besplatno sudjelovanje na manifestaciji. 

Kriteriji odabira su sljedeći:

  1. VRSTA PROIZVODA

S obzirom na veliki interes potencijalnih izlagača, ograničeni broj mjesta i uzevši u obzir karakter i temu Sajma, prihvatljivi izlagači odnosno proizvodi bit će isključivo proizvodi tradicionalne zimnice kao i hrvatski autohtoni proizvodi, tj. proizvodi čiji nazivi su zaštićeni ili su u postupku zaštite kao zaštićene oznake izvornosti, zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalni specijaliteti. 

Samo navedeni proizvodi su prihvatljivi za izlaganje na Sajmu: 

Proizvodi zimnice: 
a)    prerađevine od voća (pekmezi, džemovi, sušeno i kandirano voće, voćni sirupi i sl.)
b)    prerađevine od povrća (ukiseljeno povrće, ajvari, pinđuri, sušeno povrće, namazi i sl.)
c)    orašasti plodovi (lješnjaci, bademi, orasi i sl.)
d)    bučino ulje (najviše 3 izlagača)

Autohtoni proizvodi:
1. Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres - ZOI
2. Neretvanska mandarina - ZOI
3. Ogulinski kiseli kupus / Ogulinsko kiselo zelje - ZOI
4. Istarski pršut / Istrski pršut - ZOI
5. Krčko maslinovo ulje - ZOI
6. Korčulansko maslinovo ulje - ZOI
7. Paška janjetina - ZOI
8. Šoltansko maslinovo ulje - ZOI
9. Varaždinsko zelje - ZOI
10. Slavonski med – ZOI
11. Istra – ZOI
12. Paška sol - ZOI
13. Paški sir - ZOI
14. Krčki pršut - ZOZP
15. Baranjski kulen  - ZOZP
16. Lički krumpir - ZOZP
17. Drniški pršut - ZOZP
18. Dalmatinski pršut - ZOZP
19. Poljički soparnik / Poljički zeljanik / Poljički uljenjak - ZOZP
20. Zagorski puran - ZOZP
21. Slavonski kulen / Slavonski kulin - ZOZP
22. Međimursko meso 'z tiblice - ZOZP
23. Lička janjetina - ZOZP
24. Zagorski mlinci - ZOZP
25. Bjelovarski kvargl - ZOZP
25. Rudarska greblica - ZOZP
26. Varaždinski klipič - ZOZP
28. Slavonska kobasica - ZOZP
29. Malostonska kamenica – ZOI
30. Brački varenik – ZOZP
31. Dalmatinska panceta– ZOZP
32. Dalmatinska pečenica– ZOZP
33. Goranski medun – ZOI
34. Zagorski bagremov med – ZOI
35. Lički škripavac – ZOZP
36. Zagorski štrukli / Zagorski štruklji – ZOZP
37. Bračko maslinovo ulje – ZOI
38. Novigradska dagnja – ZOI
39. Meso crne slavonske svinje – ZOI
40. Istarski med / Istrski med - ZOI
41. Meso istarskog goveda - boškarina/ Meso istrskega goveda – boškarina - ZOI
42. Varaždinsko bučino ulje – ZOZP
43. Komiški rogač – ZOZP
44. Vrbovečka pera - ZTS
45. Istarski ovčji sir / Istrski ovčji sir
46. Krčki sir
47. Dalmatinska janjetina
48. Lumblija
49. Samoborska češnjovka / Samoborska češnofka
50. Ludbreški hren
51. Istarska kobasica / Istrska kobasica
52. Čepinski kupus
53. Krčke šurlice
54. Meso turopoljske svinje
55. Dalmatinski med


    2. POSJEDOVANJE SVIH POTREBNIH RJEŠENJA NADLEŽNIH TIJELA POTREBNIH ZA POSLOVANJE S HRANOM 

Ako se bavite preradom primarnih proizvoda, u slučaju proizvodnje proizvoda životinjskog podrijetla (npr. Slavonska kobasica ili Lički škripavac), potrebno je ovisno o poslovanju, posjedovati Rješenje ili Izvod iz Upisnika registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla ili Rješenje o odobrenju ili odobrenju pod posebnim uvjetima objekta u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla, izdanim od strane Ministarstva poljoprivrede (Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane), a u slučaju proizvodnje proizvoda neživotinjskog podrijetla (npr. ajvara, džemova, voćnih sokova i slično) Rješenje ili Izvod iz Upisnika registriranih subjekata i objekata izdanim od strane Ministarstva zdravstva.

Ako se radi o autohtonom proizvodu čiji naziv je zaštićen (ZOI / ZOZP / ZTS), dodatno je potrebno posjedovati valjanu Potvrdu o sukladnosti proizvoda sa specifikacijom proizvoda, izdanu od strane ovlaštenog kontrolnog tijela.

Rješenje će biti potrebno priložiti prijavi u aplikaciji.

    3. PRIVOLA ZA KORIŠTENJE I JAVNO OBJAVLJIVANJE DOSTAVLJENIH PODATAKA

Svaki potencijalni izlagač će morati dati privolu za korištenje i javno objavljivanje podataka. Bez privole postupak prijave neće biti moguć. Privola je sastavni dio aplikacije. 


    4. VRIJEME ZAPRIMANJA PRIJAVE

Prijavitelji koji ispunjavaju prethodno navedene uvjete bit će odabrani sukladno vremenu podnošenja prijave. 
 

U Ministarstvu napominju da su moguće izmjene vezano uz razvoj epidemiološke situacije.