Omnibus Uredba

Prijeko potrebna prilagodba poljoprivrednoj politici EU-a

Agrovijesti
Petir i Agrosan Fotografija: Agrobiz

Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta usvojio je Omnibus Uredbu važnu za reformu Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) na sredini razdoblja njene provedbe.

"Postigli smo potrebne napretke kako bismo mogli prilagoditi ključne elemente u poljoprivrednoj politici u korist naših poljoprivrednika pružajući im veću fleksibilnost i sigurnost", izjavio je izvjestitelj Albert Dess, zastupnik u Europskom parlamentu i glasnogovornik EPP grupe za poljoprivredu.

Cilj sporazuma između Komisije, Vijeća i Parlamenta jest prilagoditi ZPP u nekoliko ključnih aspekata.

"Dostignut kompromis omogućava našim poljoprivrednicima da odaberu najbolje prikladne načine ozelenjivanja. Kompromis također pruža više sigurnosti kada su u pitanju trajni travnjaci i ostvaruje nekoliko pojednostavljenja propisa, naprimjer pružajući jasniju definiciju aktivnog poljoprivrednika i tko se takvim može kvalificirati te daje našim poljoprivrednicima bolje mogućnosti za upravljanje rizikom", objasnio je Dess, koji je u ime Europskog parlamenta pregovarao s Komisijom i Vijećem o ovoj Uredbi.

Jedno od glavnih postignuća EPP grupe je jačanje bio-raznolikosti.

 "Veliki je uspjeh da se u budućnosti medonosne biljke, višegodišnje silfije i 'slonova trava' mogu uzgajati i na ekološki značajnim područjima te biti priznati kao dio ispunjavanja obveza ozelenjivanja. Povrh toga, faktor ponderacije proteinskih usjeva povećan je s 0,7 na 1,0 ", rekao je Dess. Nadalje, prag za aktivaciju instrumenata upravljanja rizicima je smanjen i stoga je dostupniji poljoprivrednicima.

Za mlade poljoprivrednike, pozitivan je signal da će oni po stupanju na snagu Uredbe, a prema shemi potpora mladim poljoprivrednicima, imati pravo na punih pet godina uživanja statusa mladog poljoprivrednika. Donošenje novih propisa ne bi se trebalo odgađati.

"Vrlo je važno da sporazum stupi na snagu početkom 2018. godine. Naši poljoprivrednici moraju biti u stanju provesti te pozitivne promjene što je prije moguće. Moramo ih obavijestiti da je ZPP prilagođeniji njihovim potrebama. Stabilni uvjeti rada i orijentiranost politike ka praktičnim rješenjima bitni su za poljoprivrednike kako bi oni sami, ali i ruralna područja u cjelini ostvarili vitalni poljoprivredni sektor ", zaključio je Albert Dess.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir i ambasadorica za izbor najboljeg mladog poljoprivrednika/ce u Hrvatskoj kazala je kako je zadovoljna današnjim ishodom glasovanja na Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj.

„Ne mogu reći kako je u potpunosti usvojen prijedlog za koji sam se zalagala i koji je tražio produžetak razdoblja korištenja povlastica koje iz statusa mladog poljoprivrednika proizlaze na više od pet godina. Međutim, zadovoljna sam što usvojeni prijedlog omogućuje puno iskorištenje tih povlastica u odnosu na datum podnošenja zahtjeva za ostvarivanje toga prava u odnosu na datum osnivanja ili preuzimanja obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, a što do sada nije bio slučaj.“, izjavila je Petir.

Naime, ta se vremenska razlika do sada oduzimala tako da je primjerice obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo osnovano 2014. godine i za koje je zatražena povlastica na osnovi statusa mladog poljoprivrednika tek 2016. godine mogla koristiti tu povlasticu samo tri godine.

„Također, smatram da ima još dovoljno prostora za poboljšanje primjene povlastica za mlade poljoprivrednike i s time povezanim potporama, ali to je pitanje za sljedeću reformu zajedničke poljoprivredne politike i na tome ću ustrajati,“ rekla je Petir.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje