HRVATSKE ŠUME POZIVAJU

Priključite se zajedničkoj akciji pošumljavanja državnih šuma

Agrovijesti
Fotografija:
Početkom studenoga Hrvatske šume d.o.o. Zagreb omogućit će zainteresiranim građanima sadnju sadnica šumskih vrsta drveća na površinama državnih šuma

Izazovna i po svemu neobična godina odgodila je, ali ne i zaustavila planiranu zajedničku akciju pošumljavanja Hrvatskih šuma d.o.o. Zagreb sa svom zainteresiranom javnošću.

Kako su objavile Hrvatske šume, proljetna sadnja prebačena je na nadolazeću jesen, a upiti građana koji žele sudjelovati već stižu iz svih dijelova Hrvatske. Društveno odgovorno poslovanje važna je komponenta u gospodarenju našim šumama, ističu u Hrvatskim šumama te izražavaju veselje zbog sve veće zainteresiranosti društva za osobnim doprinosom u zaštiti ovog važnog prirodnog resursa.

Svijet se mijenja i to užurbano, a šume, kao pluća planeta, moraju opstati, poručuju.

Iako se u Hrvatskoj šumama upravlja na prirodan i održiv način, odnosno na način da one ostanu sačuvane kako za ove, tako i buduće generacije, zbog sve ekstremnijih vremenskih uvjeta i naglih klimatskih promjena sudbina mnogih vrsta drveća postala je neizvjesna. Ipak, stanje šumskih površina u Republici Hrvatskoj mnogo je bolje nego u brojnim drugim zemljama diljem svijeta. Prema Eurostatu - statističkom uredu Europske unije, pošumljenost u Hrvatskoj je od 1990. godine porasla za 17%, a u svijetu je smanjena za 3,1%.

Hrvatske šume ponosne su na tu činjenicu, na kojoj ne žele stati, poručuju.  Niz zajedničkih akcija na inicijativu građana i uz pomoć i podršku Hrvatskih šuma d.o.o. već su uspješno odrađene proteklih godina. U njima su sudjelovali i oni najmanji sa svojim vrtićima i školama, brojne udruge, tvrtke, ali i građani pojedinci. Kroz te akcije nije se samo pošumljavalo, već se i družilo, a stečena su i temeljna znanja iz područja šumarstva.

Kako se prijaviti?

Hrvatske šume d.o.o. Zagreb omogućit će zainteresiranim građanima sadnju sadnica šumskih vrsta drveća na površinama državnih šuma. Zajednička sadnja u 2020. godini održat će se početkom studenog, u terminima i na površinama koji će uskoro biti objavljeni. Prijave se dostavljaju na e-adresu : posumljavanje@hrsume.hr

U prijavi, koja može biti pojedinačna ili grupna, treba navesti imena i prezimena sudionika, e-adresu, područje na kojem bi sadili, posjedovanje ili ne posjedovanje alata za sadnju. Sudionici se trebaju obući u odgovarajuću obuću i odjeću i ponijeti rukavice. Tijekom sadnje poštivat će se epidemiološke mjere, o kojima će svi sudionici na vrijeme biti obaviješteni.

O detaljima akcije svi prijavljeni će biti povratno obavješteni e-poštom.

Osobni podaci sudionika koristiti će se isključivo u svrhu u koju su prikupljeni. Više o zaštiti osobnih podataka u HŠ d.o.o. možete pronaći na internetskim stranicama www.hrsume.hr. Događaj „Dani zajedničke sadnje“ javne je prirode te će biti sniman/fotografiran. Ako ne želite da se Vaše fotografije/snimke koriste u sklopu promotivnih aktivnosti (uključujući objave na internet stranicama, društvenim mrežama i časopisu Hrvatske šume) javite se zaposlenicima Hrvatskih šuma na događaju, kako bi uvažili Vaš zahtjev.