ŽIVOT NA OTOKU

Primorsko-goranska županija o problemu i mjerama lova alohtone divljači na otocima

Agrovijesti
Cesta Fotografija: Pixabay
Boras Mandić rekao je kako se u vezi s lovom pojavljuje problem jer meso divljači završava dijelom na redovitom, a dijelom na sivom tržištu

 Problem alohotone divljači, posebice divljih svinja na otocima prisutan je na kvarnerskim otocima već godinama, a o tome jesu li dosadašnje mjere dale rezultata te što dalje činiti raspravljat će u četvrtak vijećnici na sjednici primorsko-goranske Županijske skupštine, koja već već provodi mjere i potiče lov te divljači na otocima, najavio je u ponedjeljak zamjenik župana Marko Boras Mandić.

 Zamjenik župana rekao je na redovitoj konferenciji za novinare da županija već ima mjere i daje novac za svaku odstrijeljenu životinju kako bi poticala lov divljači koja stvara mnoge probleme stanovništvu, poljoprivrednicima i stočarima. Dodao je da će se na sjednici razmatrati jesu li te mjere dale rezultata i jesu li dovoljne, pri čemu je podsjetio da je u  2017. odstrijeljeno oko 2000 komada divljači, a županija za poticanje lova daje oko pola milijuna kuna na godinu.

 Boras Mandić rekao je kako se u vezi s lovom pojavljuje problem jer meso divljači završava dijelom na redovitom, a dijelom na sivom tržištu. Istaknuo je kako strahuje da je to nekome postao 'biznis' te da onaj tko je od lova napravio 'biznis', budući da je riječ o velikim svotama, nije zainteresiran da se istrijebi alohtona divljač.

 Zamjenik župana rekao je kako je jedan od mogućih modela da se sve meso ukloni s tržišta i da bude strogo kontrolirano, a ne da se s jedne strane ostvaruje subvencija, primjerice 200 kuna po odstrijelu, a zatim i zarada od trgovine mesom. Vidjet ćemo što će županijski vijećnici zaključiti, dodao je Boras Mandić.

Podsjetio je da se u nacrtu novog zakona o otocima predviđaju izmjene kojima bi se tzv. nezavičajna divljač na otocima izjednačila sa zavičajnom. Istaknuo je kako bi to značilo i vraćanje lovostaja za svu divljač i ponovnu eskalaciju problema. Dodao je da u županiji vjeruju da se to ipak neće dogoditi.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje