Promjene

Pripremaju se izmjene Programa ruralnog razvoja

Agrovijesti
Ruralni razvoj Fotografija: Pixabay
Sredstva iz fondova EU nisu poklon, kažu iz Ministarstva

Ministarstvo poljoprivrede intenzivno radi na izradi prijedloga izmjena Programa ruralnog razvoja (PRR) kako bi se mjere sadržane u njemu uskladile s potrebama poljoprivrednih proizvođača, poduzetnika te općenito ruralnih područja kojima su one namijenjene.Europska komisija, kako navode iz tog resora na naš upit što je s provedbom Programa ruralnog, tj. gdje je sve zapelo, već je dala smjernice za izmjene i dinamiku raspisivanja natječaja i povlačenje sredstava, piše Glas Slavonije.

“Od iznimne nam je važnosti da izmjene nemaju negativne posljedice na korisnike Programa. Istina je da odluke za mjeru 4.1.1. još nisu donesene. U drugom tjednu veljače Europska komisija bila je u svom redovnom revizorskom nadzoru (primarno zapravo zbog IPARD projekata), no bavila se i natječajem za mjeru 4.1.1. zbog velikog negodovanja javnosti i poljoprivrednih proizvođača koji su upozoravali na moguće nepravilnosti. Uskoro očekujemo mišljenje EK na ovu temu i tim ćemo se mišljenjem voditi kako pri izmjeni samog Programa, ali i budućih natječaja, a svakako će utjecati i na donošenje odluke o već provedenom natječaju za tu mjeru. Kontrole tog natječaja utvrdile su sumnju kako je 21 tvrtka koja se prijavila na natječaj u koliziji s pravilima igre. Institucije nadležne za kontrolu ovakvih situacija pozabavit će se tom problematikom. Nama je bitno da se poštuju pravila EU i zakoni ove države te će na temelju ovoga biti donesene i konačne odluke. Donošenje odluka za mjeru 4.1.1. nije politički proces i one nisu politički uvjetovane. Sredstva iz fondova EU nisu besplatna i nisu poklon, to su sredstva svih građana Europske unije, a mi smo dio te zajednice, koja države članice svake godine uplaćuju iz nacionalnih proračuna”, naveli su iz Ministarstva poljoprivrede.

Nadalje dodaju: ”Stoga se prema tim sredstvima treba odnositi jednako odgovorno kao i prema sredstvima nacionalnog proračuna. Ubuduće će se, za razliku od spomenutih problematičnih natječaja u okviru kojih kriteriji nisu bili kvalitetno i transparentno postavljeni, natječaji provoditi u skladu s EU praksama. ovoljnije kratkoročno i dugoročno financiranje, uključujući kvalitetno kreditiranje poljoprivrednog sektora i ruralnih područja, nužno je za postizanje konkurentnosti poljoprivrede i brži lokalni razvoj te je ovo jedan od prioriteta aktualne vlade. Modeli i institucije unutar kojih će se financijskim instrumentima omogućiti provođenje ove mjere još su predmetom rasprave i analize, a nakon donošenja konkretnih mjera i prijedloga javnost će biti obaviještena", zaključuju iz Ministarstva poljoprivrede.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje