NAJAVA PREDAVANJA

Pripreme za berbu i preradu grožđa na Mljetu

Agrovijesti
Fotografija:
U sklopu suradnje Agronomskog fakulteta u Zagrebu i Nacionalnog parka Mljet, u srijedu će se u Babinom Polju održati predavanje na temu "Pripreme za berbu i preradu grožđa"

U srijedu, 12. kolovoza u Domu kulture u Babinom Polju na otoku Mljetu s početkom u 19.30 sati održat će se predavanje na temu “Pripreme za berbu i preradu grožđa”, javlja portal Morski.hr.

Na predavanju će svi zainteresirani čuti kako pravilno odrediti rok berbe, pripremiti potreban alat, preraditi grožđe na odgovarajući način i pokrenuti fermentaciju sukladno pravilima struke. 

Predavanje je dio projekta suradnje Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Javne ustanove “Nacionalni park Mljet” pod nazivom „Gospodarska evaluacija autohtonih mljetskih sorti vinove loze s ciljem njihove revitalizacije“, koji je započeo u veljači 2019. godine. Cilj suradnje bio je identificirati i obnoviti tradicionalni uzgoj starih autohtonih sorti vinove loze otoka Mljeta (kuljenača, mrkuša, lovorika i zlatarica), kako bi se stare mljetske sorte vinove loze evidentirale, sačuvale, analizirale i potencijalno gospodarski eksploatirale. Također, obnovom zapuštenih polja revitalizirala bi se poljoprivreda na otoku Mljetu.

Krajem prošle godine na Mljetu je rezultate istraživanja kroz koje je napravljena DNA analiza za dokaz autohtonost sorti te planove za budućnost mrkuše i kuljenače predstavio prof. dr. sc. Marko Karoglan sa Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Uz degustaciju vina prof. dr. sc. Karoglan je kušao i analizirao mlada vina mljetskih vinara. Osim vina, brojni posjetitelji su mogli kušati i mlado maslinovo ulje mljetskih maslinara.