Jedi zdravo!

Prirodni začini daju najzdraviju boju mesnim proizvodima

Agrovijesti
Meso Fotografija: Thinkstock
Svakodnevno se na tržištu pojavljuju unaprijeđeni prehrambeni proizvodi koji uz novi izgled, nove okuse i mirise često imaju i dulji rok trajnosti. No to često nije moguće bez korištenja prehrambenih aditiva koji se, unatoč tome što nemaju neke prehrambene vrijednosti, koriste da bi opravdali očekivanja potrošača, ali i zahtjeve industrije

Ipak, i ovdje postoje iznimke te drukčiji i izvorni načini pripreme. Za danas toliko prisutne aditive stoga postoje adekvatne prirodne zamjene, objašnjavaju nutricionitice Karmen Matković Melki, Tena Niseteo i Sanja Ćosić iz nutricionističkog savjetovališta Definicija hrane. Ono što nam prvo kod izbora mesa i mesnih proizvoda “upada u oči” jest njihova boja, a zatim okus i miris.

Nepoželjna bojila

U prehrambenoj industriji dopušteno je korištenje sintetičkih, odnosno umjetnih bojila, ali u strogo ograničenim količinama. Međutim za neke od njih istraživanjima je dokazana toksičnost. Znanstvenici sa Sveučilišta u Southhamptonu napravili su niz istraživanja o djelovanju umjetnih boja na ljudski organizam te postavili listu šest nepoželjnih bojila pod nazivom “Southhamptonska šestica“ u koju spadaju: tartazin E102, kinolinsko žuto E104, sunset žuto E110, azorubin E122, košenil crveno A E124 i Allura crvena E129.

Odlukom EU parlamenta, ovi aditivi moraju se naglasiti na deklaraciji proizvoda, uz upozorenje da mogu uzrokovati alergijske reakcije, poremećaj aktivnosti i pažnje kod djece, ali i odraslih.

Više pročitajte na ordinacija.hr.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje