Macra

Pristup zemljištu još uvijek je najveći problem za mlade poljoprivrednike

Agrovijesti
Macra Fotografija: Macra FB
Izvješće Macre o ZPP-u 2020 poziva na obvezni paket pomoći start upovima za osobe ispod 40 godina

Više od 40 posto mladih poljoprivrednika kaže da pristup zemljištu ostaje najveća prepreka u uspostavi ili proširenju njihovih farmi, pronašlo je novo izvješće Macre o ZPP-u 2020. Poljoprivredna organizacija, koja lansira svoj projekt „ZPP 2020 Vodič mladim poljoprivrednicima za generacijsku obnovu“ poziva na „obvezno prioretiziranje mladih poljoprivrednika“ za sve poljoprivrednike do 40 godine starosti i ukidanje petogodišnjeg pravila kako bi se osigurao isti tretman i pristup svima.

Generacijska obnova jedan je od ključnih prioriteta Europske komisije u predstojećoj reformi ZPP-a. drugi prioriteti uključuju veću tržišnu otpornost i održivu poljoprivrednu proizvodnju. Macrina politika, koja se fokusira na generacijsku obnovu, razvijena je nakon nacionalnog procesa konzultacija sa oko 1000 mladih poljoprivrednika. Macra je prva poljoprivredna organizacija koja prikuplja javna mišljenja o predstojećoj reformi ZPP-a.

Nalazi pokazuju da 44 posto kaže da je zemljište osnovana barijera poljoprivrednih ambicija, sa pristupom financiranja koji je sljedeći najveći kamen spoticanja sa 35 posto. Macrin predsjednik Sean Finan vjeruje u mjere pomoći start upovima, ciljane na troškove osnivanja i ulazni kapital, trebaju biti uvedene u svim zemljama članicama kao dio Programa ruralnog razvoja. „Pristup zemljištu ostaje najveća barijera i treba postojati obvezni paket pomoći za start upove. Mi (Irska) smo jedna od samo četiri zemlje diljem EU koja ne nudi shemu pomoći start upovima“, kaže on.  

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje