Održivi razvoj

Privatni investitori u projektu zaštite netaknutih šuma u SAD-u

Agrovijesti
Šuma Fotografija: Thinkstock
Zemljište dijelom pokriva netaknuta šuma koja spada među najveće u svijetu, a kupio ga je investicijski fond vrijedan 130 milijuna dolara od državnih agencija za upravljanje šumama.

Privatni investitori podupli su akviziciju područja pokrivenog šumom na istoku SAD-a, koja spada među najveće takve akvizicije u povijesti regije poznate po vađenju ugljena i predstavlja obećavajući novi model zaštite prirode.

Grupa za očuvanje prirode Nature Conservancy objavila da s partnerima sada kontrolira gotovo 1.000 četvornih kilometara zemljišta u tri savezne američke države u središnjim dijelu Apalačkog gorja, područja tradicionalno ovisnog o vađenju ugljena.

Zemljište dijelom pokriva netaknuta šuma koja spada među najveće u svijetu, a kupio ga je investicijski fond vrijedan 130 milijuna dolara od državnih agencija za upravljanje šumama.

Parcele povezuju druga zaštićena područja u regiji koju su znanstvenici identificirali kao globalno relevantnu točku biološke raznolikosti i ključni izvor pitke vode, rekla je izvršna direktorica investicijskog fonda NatureVest Charlotte Kaiser.

"Željela bih vjerovati da utvrđujemo standard za upravljanje šumama koje će biti otporno na klimatske promjene, moći će generirati povrat, investitori će ga smatrati atraktivnim, a drugi će ga pokušati oponašati", izjavila je Kaiser.

Nature Conservancy će sljedećih deset godina upravljati zemljištem u sklopu Cumberland Forest Projecta, pojasnila je. Investitorima će pružiti financijske povrate iz tri izvora – prihoda od certificirane održive prodaje drvne građe, kredita za nadomještanje emisija ugljika i konačne prodaje zemljišta na kraju razdoblja, s dugoročnim ili trajnim ograničenjima u sustavu upravljanja.

Za razliku od nekih drugih inicijativa za očuvanje prirode, projekt Cumberland nastojat će potaknuti korištenje zemljišta na razini lokalnih zajednica, uključujući korištenje za rekreaciju i zapošljavanje, iako na održivijoj razini.

U međuvremenu će se u sklopu projekta raditi na sanaciji degradiranih šuma, jačanju biološke raznolikosti, stvaranju modela održivog gospodarenja šumom i pomoći malim poduzećima u regiji da s vremenom napuste aktivnosti vađenja ugljena.

Akvizicija zemljišta uključuje samo površinska prava na zemljištu i dio aktivnosti vađenja ugljena bit će nastavljen.

Rudnici ugljena postoje na tom području već najmanje stotinu godina, iako su aktivnosti vađenja posljednjih godina uvelike smanjene zbog mehanizacije i pojačanog okretanja drugim oblicima energije.

U Apalačkom je gorju proizvodnja ugljena u 10-godišnjem razdoblju od 2015. pala za 45 posto, više nego dvostruko snažnije nego na razini SAD-a, pokazuju podaci Sveučilišta Zapadne Virginije.

Projekt kombinira očuvanje šuma s povratom ulaganja i jedinstven je s obzirom na vrijednost, budući da se velike akvizicije uglavnom oslanjaju na filantropiju, rekla je Kaiser.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje