PRIZNANJA

Priznanja najboljim proizvođačima bučinog ulja

Agrovijesti
Bučino ulje Fotografija: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
Dodijeljena su tom prigodom priznanja za najbolje ocjenjena ulja, proizvođača iz Varaždinske, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije.

U sklopu najveće i najposjećenije priredbe u nas koja promiče buču, bučina ulja i druge proizvode od buče - ivanićgradske Bučijade, ove godine u svom 13. izdanju, u Ivanić-Gradu je održana 7. Izložba bučinog ulja Sjeverozapadne Hrvatske, objavljeno je na županijskim stranicama. 

Priznanja najboljim proizvođačima bučinog ulja
Dodijeljena su tom prigodom priznanja za najbolje ocjenjena ulja, proizvođača iz Varaždinske, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije. Najuspješniji je bio Mladen Cesarec iz Oroslavja (Krapinsko-zagorska županija), koji je jedini osvojio zlatna priznanja, i to u obje kategorije - kategoriji nerafiniranih bučinih ulja (proizvedenih tradicionalnim postupkom, uz prženje koštica) i u kategoriji bučinih ulja dobivenih postupkom hladnoga prešanja. Među nagrađenima je i troje proizvođača iz Zagrebačke županije, koji su primili brončano priznanje: Herbio Plus d.o.o. iz Velike Gorice i Zadruga „Crna kap“ iz Ivanić-Grada, u kategoriji hladno prešanih ulja, i Pa-vita d.o.o. (koja uljaru ima u Dugom Selu) u kategoriji nerafiniranih bučinih ulja. Priznanje za sudjelovanje primili su OPG Đure Ježića iz Gradeca i OPG Željka Šaguda iz Rugvice.

Priznanja kreatorima najbolje ocjenjenih ulja uručili su župan Stjepan Kožić, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i pročelnik za poljoprivredu Varaždinske županije Dragutin Vincek.

„Izuzetno je bitno da promocija bučinoga ulja bude na puno višoj razini nego je danas. Prije svega, potrošače treba upoznati što konzumacijom ovoga ulja dobivaju u zdravstvenom smislu. Vjerujem da ćemo zajednički pripomoći da se o bučinom ulju puno više zna, da njegova proizvodnja bude značajnija i kvalitetnija, da se od proizvodnje dobije i gospodarski i zdravstveni efekt“, rekao je župan Kožić.

U sklopu dodjele priznanja, rezultate ocjenjivanja, a ocjenjeno je 28 ulja, prokomentirao je Nenad Martinec, voditelj laboratorija za kemiju hrane Bioinstituta iz Čakovca, dok je stručno predavanje „Izazovi proizvodnje bučinog ulja vrhunske kvalitete“ održala Sandra Balbino, profesorica na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu.

Inače, i ovogodišnja je Bučijada, s nizom popratnih događanja, okupila izniman broj posjetitelja. Manifestaciju je otvorio izaslanik predsjednika Vlade i ministar pravosuđa RH Dražen Bošnjaković.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje