DANI GLJIVA U BRTONIGLI

Priznanja za gljive i organizaciju manifestacije

Agrovijesti
Gljive Fotografija: Marko Lukunić/PIXSELL
Jubilarni, petnaesti Dani gljiva bili su prilika za dodjelu priznanja brojnim vrijednim volonterima koji su pomagali u održavanju ove manifestacije proteklih 15 godina.

Sedamnaest gljivarskih društava sa 140 članova iz Hrvatske, Italije i Slovenije sudjelovalo je na velikoj jesenskoj fešti u Brtonigli – 15. Danima gljiva, jednoj od najvećih istarskih edukativnih i turističko – zabavnih manifestacija u Istri.

Okupili su se gljivari u Brtonigli još u subotu ujutro, a zatim se dali u potragu za gljivama po okolnim šumama, svatko gdje je mislio da su najbolja staništa, piše Glas Istre. Dok su gljivari češljali šume po okolici, domaćini su pripremali nagrade, a vrijedni članovi Udruge gljivara Bujštine „Boletus“ pripremali su kotlić pun gljiva i mesa, a nudili su i gljive s roštilja. S povratkom gljivara ispunio se veliki šator u središtu Brtonigle, donosili su vrijedni gljivari pune košarice šumskog blaga, a posebna komisija pomno je pregledavala sve primjerke kako bi pronašla najljepšu, najveću ili neku rijetku. Za to vrijeme brojni posjetitelji izmjenjivali su se oko stola na kojemu je bilo izloženo oko 150 vrsta gljiva, jestivi i onih opasnih, sve u cilju edukacije i otklanjanju nekih dilema. Raznovrsne gljive ubrali su članovi Boletusa prethodnih dana na cijelom području Bujštine. Uz to, pripremljena je izložba dječjih radova na temu gljiva.

I ove su godine gosti iz Slovenije, česti gosti na Danima gljiva, imali dosta uspjeha u branju po okolnim šumama. Vidjelo se to prilikom podjele priznanja, pa je nagrada za najljepše uređenu košaricu s gljivama i drugim šumskim plodovima pripala gljivarima iz GD Snežka Dobovce (Pohorje, Slovenija). Oni su pronašli i najveću gljivu, veliku runjavku ili kravlje vime, kako je nazivaju, latinski Lactarius vellereus. Druga gljiva po veličini bio je vrganj kojega je pronašla ekipa gljivara iz tršćanskog društva Bresadola. Ipak, titulu najljepše gljive ponio je vrganj kojega je pronašao najmlađi sudionik, Fran Pleteš iz samoborske Sunčanice. Nagrade i priznanja uručivali su im dožupanica Giuseppina Rajko i načelnik Općine Brtonigla Paolo Klarić.

Jubilarni, petnaesti Dani gljiva bili su prilika za dodjelu priznanja brojnim vrijednim volonterima koji su pomagali u održavanju ove manifestacije proteklih 15 godina. Tim povodom plakete organizatora dobili su Claudio Barbo, Bruno Basezzi, Mario Borsi, Dario Fortuna, Miro Klarić, Željko Ružić, Vinko Šćulac, Josip Marino Šimić i Drago Zdjarski.

Dobro raspoloženje tijekom prvog dana podgrijavali su članovi plesne grupe Wild Coutry Dancers iz bujske Udruge Liv, a kasnije i legendarni Anelidi uz koje su mnogi i zaplesali. Gljivarska fešta nastavljena je i u nedjelju, uz zabavni program. Inače, posjetitelji su oba dana mogli kušati tople gljivarske specijalitete, uz piće po vrlo povoljnim cijenama. Porcija ukusnog gljivarskog kotlića stajala je samo 25 kuna, a piće po 5 do 10 kuna. Sva zarada ide, kao i ranijih godina, u humanitarne svrhe. Izvan šatora, na obližnjem trgu gostima su prodavači nudili kupovati domaće proizvode, maslinovo ulje, vino, med, gljive, kesten, povrće i voće…

Organizator ove dobro posjećene dvodnevne manifestacije je Društvo gljivara Bujštine „Boletus“, u suradnji s Općinom Brtonigla i lokalnom Turističkom zajednicom.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje