VEZANE RUKE

Problemi s Poreznom upravom prouzročili poteškoće poljoprivrednicima

Agrovijesti
Fotografija:
Pojedini poljoprivrednici iskusili su proteklih tjedana probleme s dobivanjem Potvrde o stanju duga od Porezne uprave, zbog čega su kontaktirali Hrvatsku poljoprivrednu komoru

Kako doznajemo iz Hrvatske poljoprivredne komore, zbog zbunjujući procedura i postupaka nastale su dvije vrste problema.    

Za sve subjekte koji su zbog korona krize zatražili državne subvencije za zaposlene preko HZZ-a, ostao je dug za doprinose za, primjerice, razdoblje od 15. travnja do 15. svibnja, kada ih je Porezna uprava stornirala na temelju podataka iz HZZ-a.

U međuvremenu nitko od njih nije mogao prijaviti nijedan EU projekt jer u ovom slučaju nema čistu poreznu karticu. Kako je 15. svibnja bila isplata nove plaće, dogodila se istra stvar. Hrvatska poljoprivredna komora je dobila naputak da se pojedinačno detektiraju takvi izdvojeni slučajevi, dakle svi oni poljoprivrednici koji trebaju čistu poreznu karticu, kako bi mogli prijaviti projekte.

Zbog nastalih procedura i novih postupaka te sporosti u rješavanju, kao i neprepoznavanja ovog problema u praksi, ni nakon tri tjedna takvi slučajevi nisu bili riješeni, ističu u HPK. Prema njihovim saznanjima, pojedine ispostave su sugerirala poduzetnicima da uplate te „sporne“ doprinose pa će nakon tri mjeseca imati višak. 

Svi poljoprivrednici koji su porezni obveznici na temelju Zakona o dohotku, dakle, u sustavu su obrta, predaju poreznu prijavu svake godine do 28. veljače. Međutim, do danas porezne prijave nisu riješene i tek se zadnjih nekoliko dana nešto počelo kretati, kažu u HPK. Porezne uprave nisu obradile te prijave, zbog čega i nisu izdavali Potvrde o nepostojanju duga prema Poreznoj upravi jer su prema procjeni takvi poduzetnici, što je u pravili i točno, nakon poslovne godine dužni još platiti razliku dohotka i doprinosa. Međutim, takvo postupanje ima za posljedicu nemogućnost prijave na EU projekte.

Hrvatska poljoprivredna komora nastoji pomoći savjetima poduzetnicima koji su se našli u ovim problemima kako bi se nesmetano nastavili natječaji za EU fondove, a pozdravljaju i nadležne u Ministarstvu financija koji su razumjeli problem te su spremni izaći u susret poljoprivrednicima kako ne bi propustili prijave na brojne otvorene natječaje.