Velika potražnja za morskim algama kao dodatkom za stočnu hranu

Prodaja morskih algi širom svijeta dostigla je vrijednost višu od 4 milijarde dolara u 2016.

Agrovijesti
More Fotografija: Morana Begač
Globalna potražnja za algama je u porastu jer je riječ o jednom od najraznovrsnijih prirodnih izvora vitamina i minerala za ljude i stoku. Nedavno preliminarno istraživanje pokazalo je da mala količina morskih algi koja se dodaje stočnoj hrani može smanjiti emisiju metana goveda za čak 99%

Dokazano je da hranjenje morskom travom povećava sveukupno zdravlje i stope rasta, ali nedavno preliminarno istraživanje je pokazalo da mala količina morskih algi koja se dodaje stočnoj hrani može smanjiti emisiju metana goveda za čak 99%, prenois portal poljoprivreda.info.

Povećana potražnja za algama

Prodaja morskih algi širom svijeta dostigla je vrijednost višu od 4 milijarde dolara u 2016. i predviđa se da će do 2024. godine porasti na oko 10 milijardi dolara. Azijske zemlje povećavaju prodaju kako bi ispunile zahtjeve kupaca iz SAD i Europe u svim tržišnim sektorima.

Ova povećana potražnja za algama postala je toliko značajna da jedna britanska kompanija koja sakuplja i prerađuje alge u grupi otoka na sjeverozapadnoj obali Škotske, sada širi svoje proizvodne kapacitete kako bi zadovoljila taj zahtjev. 

Hebridean Seaweed Company Limited najveći je industrijski prerađivač morske trave u Velikoj Britaniji i stacioniran je na otoku Lewis. Od 2006. godine tvrrtka proizvodi proizvode od morskih algi za uporabu u dodacima za stočnu hranu, gnojenje zemljišta i u nutricionističkom sektoru.

Posebne dozvole potrebne za žetvu

U kristalno čistim vodama idealnim za žetvu, kompanija je stacionirana u Arnish Pointu u blizini Stornoveja. Vlasnici Martin Macleod i Malcolm Macrae su iz obližnjeg sela Leurbost. Trenutno, 7 milijuna funti je uloženo u proširenje proizvodnog pogona kako bi se zadovoljila povećana potražnja za proizvodima od morskih algi. Hebridean Seaweed godišnje proizvede 6.000 tona morskih algi i izvozi ih širom svijeta, ali potražnja raste.

Generalni direktor Martin Macleod:

“Oko 95% naše proizvodnje namenjeno je poljoprivrednim tržištima i hortikulturi, a 5% je za proizvodnju hrane i kozmetičku industriju. Posebne dozvole moraju biti odobrene za redovnu žetvu. Mi skupljamo morsku travu iz mora, koje je u vlasništvu kraljice.

Imamo dogovore sa Crovn Estate-om i lokalnim privatnim imanjima isključivo da sakupljamo mrke alge (ascophillum nodosum) širom zapadnih otoka. Žetva se odvija tijekom cijele godine, a rezanje se obavlja mehanički koristeći flotu brodova za berbu algi koje sam dizajnirao i izgradio isključivo za nas. Mi vrlo blisko surađujemo sa škotskim ekološkim organizacijama kako bi osigurali da berba algi bude održiva i ekološki prihvatljiva.“

Od sirove do osušene ostane samo četvrtina morske trave

Iako je ručno rezanje morske trave nekada bila omiljena metoda žetve, sada je poželjna mehanička žetva. Brodovi rade blizu obale i prerežu alge dok stabljike plutaju iznad morskog dna. Zatim se vreće pune travom i vuku malim brodom do zaštićenog prostora za utovar na kamion. Macleod kaže kako je ova metoda žetve ekološki prihvatljiva i održiva, jer se sijeku samo vrhovi stabljika što omogućava da se morska trava regenira u relativno kratkom vremenskom periodu.

„Imamo dozvolu za sakupljanje 12 sati dnevno, ali radimo oko 6 do 8 sati kako bismo osigurali održivost i ponovni rast. Dnevno se bere do 40 tona svježe morske trave što iznosi oko 10 tona prerađene morske trave, jer je odnos svježe morske trave prema prerađenom proizvodu oko 4 do 1 ”, rekao je on.

Kada morska trava stigne u postrojenje za preradu, prvo se mora osušiti, a zatim melje u proizvod koji traži svaki kupac. Trenutno se eksperimentira s različitim načinima sušenja kako bi se osigurala veća produktivnost i efikasnija uporaba energije.

Za investiciju vrijednu sedam milijuna funti kompanija Hebridean Seaweed može zahvaliti EU kao i škotskoj vladi koja je pomogla u izgradnji. Pogon se prostire na 3.250 kvadratnih metara pokrivenog objekta i još 17.000 kvadratnih metara dvorišnog prostora koji čini najveću tvornicu morskih algi u Europi.

Jedan od najneobičnijih klijenata je Pinevood Studios koji s vremena na vrijeme naručuje tonu algi za ukrašavanje setova za razne filmske i TV produkcije.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje