Trendovi na tržištu

Prodaja sherryja u Britaniji više nego prepolovljena u proteklih 10 godina

Agrovijesti
Alkoholna pića Fotografija: Pixabay
Prodaja sherryja, tradicionalnog božićnog pića u Velikoj Britaniji, više je nego prepolovljena u proteklih deset godina, dijelom i zbog znatno većih poreza, navode britanski mediji podatke udruženja WSTA.

U prošloj je godini u Velikoj Britaniji prodano blizu 10 milijuna boca šerija, u usporedbi s 22 milijuna prodana u 2005. godini, objavila je Udruga trgovaca vinom i žestokim pićima (WSTA) a prenosi BBC.

Sherry (španjolski xerez) posebno je vino koje se - slično prošeku - proizvodi od grožđa iz okolice španjolskog grada Jereza de la Frontere. Nakon fermentacije vino se stavlja na toplo kako bi kvasci ponovo 'proradili' i pokrenuli proces 'šerizacije'.

U WSTA-u napominju da je u promatranih 10 godina u Britaniji smanjena i prodaja ostalih pojačanih vina. Tako je broj prodanih boca porta smanjen za četvrtinu a vermuta za čak dvije trećine.

U udruženju objašnjavaju takav trend povećanjem poreza, navodeći da su od 2007. trošarine na tu skupinu alkoholnih pića povećane 53 posto. Stoga je boca porta i prošeka danas skuplja za jednu funtu. 

Izuzetak je u toj skupini pojačanih pića gin, čija prodaja snažno raste. Tako je početkom mjeseca WSTA proglasio 2016. "godinom gina", nakon izvješća o rekordnim prihodima od prodaje tog žestokog pića u Britaniji koji su prvi puta u povijesti premašili milijardu funti.

U predstojećem će razdoblju prema prognozama WSTA prodaju pojačanih vina pritisnuti i osjetno slabija funta nakon referendumske odluke o izlasku Britanije iz Europske unije, s obzirom na više cijene uvezenih pića.

Stoga je WSTA pokrenuo kampanju "Spasimo Djeda Mrazov sherry".

"Britansci stoljećima uživaju u tim pićima - bilo da je riječ o sherryju koji pijemo kao aperitiv ili ga ostavljamo za okrepu Djedu Mrazu, o portu koji poslužujemo uz sir na kraju božićnog ručka, ili o vermutu, protresenom ili promiješanom u klasičnom martiniju", ističe izvršni direktor WSTA Miles Beale.

"Bilo bi nezamislivo tužno kada bi nestala britanska tradicija koja se vezuje uz ta pića i prenosi se s koljena na koljeno", dodao je Beale.