Poslovanje

Prodaja u Kini i SAD-u uvećala prihode Starbucksa na 6,3 milijardi dolara

Agrovijesti
Starbucks Fotografija: Starbucks FB
Američka kompanija Starbucks ostvarila je u trećem ovogodišnjem tromjesečju 6,3 milijardi dolara prihoda od prodaje, što je za 10,6 posto više nego godinu ranije, zahvaljujući višim cijenama u SAD-u i skoku prodaje u Kini. Istodobno, dobit joj je pala 4,1 posto, na 755,8 milijuna dolara.

Američka kompanija Starbucks ostvarila je u trećem ovogodišnjem tromjesečju 6,3 milijardi dolara prihoda od prodaje, što je za 10,6 posto više nego godinu ranije, zahvaljujući višim cijenama u SAD-u i skoku prodaje u Kini.

Istodobno, dobit joj je pala 4,1 posto, na 755,8 milijuna dolara.

Taj najveći svjetski lanac kafića na svom najvećem tržištu, u SAD-u bori se s intenzivnom konkurencijom među vrhunskim kavanama i lancima brze hrane. Kao odgovor na to, kompanija je zatvarala kafiće sa slabim rezultatima. Istodobno, omogućila je Nestleu da ekskluzivno prodaje Sturbucksovu pakiranu kavu i čajeve diljem svijeta, uprihodivši od švicarske kompanije 7,15 milijardi dolara.

Prodaja kompanije je u uhodanim američkim kafićima u četvrtom kvartalu porasla za četiri posto, dok je prosječni iznos koji su trošili kupci porastao pet posto, pomažući kompaniji da postigne najbolji rast prodaje u SAD-u u zadnjih pet kvartala.

„Na ulasku u fiskalnu 2019. godinu, idemo s agendom rasta fokusiranom na naša tržišta s dugoročnim stopama rasta – SAD i Kinu“, rekao je izvršni direktor Kevin Johnson.

Prodaja u Kini također je porasla za 2 posto, nakon pada prodaje u prethodnom tromjesečju. Ipak, poslovanje kafića u Kini, najbrže rastućem tržištu posljednjih godina, znatno je usporilo u posljednjem kvartalu usred žestoke konkurencije i strožih propisa o uslugama isporuke. Od tada kompanija surađuje s Alibaba Group Holdingom kako bi dostavljala kavu u kineske gradove, a taj bi sporazum, po riječima Johnsona, trebao biti „raketno gorivo“ za poslovanje Starbucksa u toj zemlji.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje