Privatizacija

Prodaje se Banini - cijena 15 milijuna eura

Agrovijesti
Čokolada Fotografija: Pixabay
Trgovački sud u Zrenjaninu donio je odluku da se imovina tvornice konditorskih proizvoda “Banini” iz Kikinde 23. ožujka ponudi na prodaju po početnoj cijeni od 15 milijuna eura.

Spomenuti iznos od 15 milijuna eura tek je polovica procjenjene vrijednosti.

Prema neslužbenim informacijama, za sada je za kupovinu zainteresirano više kupaca iz Srbije i inozemstva, a najozbiljniji je “Jaffa” iz Crvenke. 

Sud je odlučio da se tvornica proda na zahtjev Societe generale banke, budući da je u stečaju od travnja prošle godine. Ova banka je tražila da se pokrene stečaj kako bi u tom postupku naplatila svoja potraživanja od oko 15 milijuna eura, jer drugačije nije mogla naplatiti svoje kredite. 

Prije toga, točnije još 2013. godine Banini je ponudio plan reorganizacije, ali su vjerovnici prije svega banke, prošle godine tvrdile da taj plan nije sproveden, zbog čega je Societe generale banka zatražila da se pokrene stečaj.

Problemi ove tvornice  počeli su nekoliko godina ranije, tamo negdje 2010. kada se tvornica zadužila kod banaka radi izgradnje novog pogona. Ubrzo su počele stizati visoke rate kredita koje su se kontinuirano uvećavale, pa je tvornica sve više zapadala u dugove koji su je doveli i do stečaja.

Račun tvornice od kraja prošle godine je u blokadi za iznos od 258 milijuna dinara, a vlasnici i poslovodstvo Radojko Stanić i Branko Malenčić istodobno su osumnjičeni za zlouporabu položaja jer su oštetili firmu i državni proračun. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje