Reakcije na odluku

Proglašenjem IGP-a ribarima se neće ništa promijeniti

Agrovijesti
Fotografija:
Vladajući moraju odmah dati jasnu poruku odnosno da talijanski ribari neće dolaziti ribariti u našem teritorijalnom moru, 12 milja, tvrdi predsjednik Ceha ribarstva i akvakulture Hrvatske obrtničke komore i predsjednik Obrtničke komore Istarske županije, Robert Momić

U petak je u Saboru jednoglasno izlasana odluka o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa.u Jadranskom moru. No hrvatski ribari, se ne nadaju baš velikoj promjeni u odnosu na dosadašnji ZERP, piše portal Istrain

Predsjednik Ceha za ribarstvo u obrtničkoj komori Primorsko-goranske županije Stjepan Nedoklan tvrdi da se ribarima proglašenjem IGP-a ništa neće promijeniti. Na pitanje jesu li vladajući u ovom postupku trebali zaštititi naše ribare, Nedoklan je za Media servis odgovorio. 

"Mi smo ribari i bilo bi dobro. Ne samo zbog ribarstva, jer to je nacionalno blago koje sada iskorištavaju Talijani. Smatram da je to trebalo davno napraviti", rekao je te dodao da su više puta o tome razgovarali s vladajućima. Oni su pak, kaže tvrdili da je to nemoguće. 

"A sad je odjednom moguće'', ustvrdio je Nedoklan. 

Predsjednik Ceha ribarstva i akvakulture Hrvatske obrtničke komore i predsjednik Obrtničke komore Istarske županije, Robert Momić za Media servis je rekao da vladajući moraju odmah dati jasnu poruku odnosno da talijanski ribari neće dolaziti ribariti u našem teritorijalnom moru, 12 milja.

"To mora biti jasno. Znači talijanski ribari će ribariti kao i do sad. A jesmo li mi mogli na neki način zabraniti ribarima ribarenje gdje i sad ribare, definitivno da, ali sigurno ne jednostranom odlukom'', kazao je on. te Kao primjer dobre prakse gospodarenja ribolova je naveo Jabučku kotlinu i objašnjava da bi duž cijele obale Jadrana trebali odrediti još takvih pozicija i obostranu regulacija ribolova, i s talijanske i s naše strane.

''Talijanski ribari neće moći nesmetano ulaziti u naše teritorijalno more. Teritorijalno more Republike Hrvatske je isključivo naši i ne može nitko ribariti unutar našeg mora. ZERP je pisan za sebe, a mi sad proglašavamo IGP. U slučaju da Italija kao UK izađe iz EU-a, onda bismo mi ribarili cijelim tim IGP-om. A sad ćemo imati neke druge benefite'', zaključuje. 

Da se ništa neće promijeniti bilo da je na snazi ZERP ili IGP rekao nam je i predsjednik Grupacije ribolova u HGK-u Damir Birkić i dodao da nitko neće biti ni na dobitku ni na gubitku.

''Naravno da talijanska flota neće moći dublje ulaziti nego što je ulazila. U teritorijalno more Republike Hrvatske uopće neće moći ulaziti. Moći će ulaziti u ZERP kao i do sada. Zaštićeni ekološki ribolovni pojas je područje, nazovimo ih, internacionalnih voda. Cijela Europska unija ima pravo na ribolov u tom dijelu Jadrana koji je između teritorijalnih voda Hrvatske i teritorijalnih voda Italije. Prema tome nikakva dodatna prava nitko neće ostvariti u odnosu na nikoga. Ni mi u odnosu na Talijane, ni Talijani u odnosu na nas.''

Pojasnio je da će proglašenjem IGP-a doći do situacije da ćemo mi velikim dijelom gospodariti na našem dijelu Jadrana, Talijani na svom dijelu, a u zajedničkom pojasu koji je to bio i prije IGP-a, imat ćemo podjednaka prava.