NOVO SAVJETOVANJE

Program "Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka" za svu djecu i roditelje

Agrovijesti
Biomed Cobenzl Fotografija: weingutcobenzl.at
Med koji će se dodijeliti učenicima prvih razreda osnovnih škola bit će zapakiran u Nacionalnu staklenku za med , koja se koristi za pakiranje meda koji je proizveden na pčelinjacima u Republici Hrvatsko

Otvoreno je novo savjetovanje na koje su svi pozvani. Savjetovanje je moguće pronaći na poveznici.

https://esavjetovanja.gov.hr/Econ/MainScreen?EntityId=16065

Tema savjetovanja je: Savjetovanje o Nacrtu prijedloga Programa Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka za 2021. godinu

Programom „Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka za 2021. godinu“ educirat će se djeca i njihovi roditelji o važnosti konzumiranja meda i njegovog uključivanja u prehranu, uz istovremenu promociju meda proizvedenoga na hrvatskim pčelinjacima što će pridonijeti boljem tržišnom pozicioniranju hrvatskih pčelara.

Budući da se u ranoj razvojnoj fazi djece mogu oblikovati prehrambene navike, a s ciljem trajnog povećanja udjela meda u njihovoj prehrani, Program će se provoditi u prvim razredima osnovnih škola. Ovim Programom predviđena je i promocija hrvatskog pčelarstva. Naime, med koji će se dodijeliti učenicima prvih razreda osnovnih škola bit će zapakiran u Nacionalnu staklenku za med , koja se koristi za pakiranje meda koji je proizveden na pčelinjacima u Republici Hrvatskoj. Na ovaj način, s jedne strane upućuju se pčelari na pakiranje meda u Nacionalnu staklenku jedinstvenog dizajna, a s druge strane šalje poruka potrošačima o domaćem podrijetlu meda zapakiranog u takvu staklenku.

Provedbom Programa očekuje se postizanje sljedećih ciljeva: Promocija meda proizvedenog na hrvatskim pčelinjacima koji se pakira u Nacionalnu staklenku Podizanje razine znanja o važnosti meda kao sastavnog dijela pravilne i nutritivno povoljnije prehrane uz povećanje unosa meda u prehranu djece Educiranje učenika o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost.

Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka za 2021. godinu, organizira se u prvim razredima osnovnih škola u Republici Hrvatskoj, u školskoj godini 2021./2022. na dan 07. prosinca 2021. godine povodom obilježavanja Sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara. Učenicima prvih razreda osnovnih škola dodijelit će se med zapakiran u Nacionalnu staklenku volumena 370 mL. Svaka Nacionalna staklenka, sukladno Pravilniku o nacionalnoj staklenci za med hrvatskog podrijetla mora biti propisno označena zaštićenim znakom Med hrvatskih pčelinjaka.