Kampanja šećerne repe

Proizvest će više od 70 tisuća tona šećera

Agrovijesti
Šećerna repa Fotografija: Dalibor Urukalović/PIXSELL
U kampanji, koja će prema trenutnim procjenama trajati 90 dana, radit će 260 stalnih radnika i između 40 i 60 sezonaca

Tvornica šećera Osijek, tvrtka iz sustava Žito grupe, jučer je počela 112. kampanju šećerne repe. Prema riječima Josipa Bičvića, člana Uprave Žito grupe, u ovogodišnjoj kampanji šećerne repe osječka će Šećerana preraditi oko 550.000 tona korijena repe, iz koje planira ukupno proizvesti oko 75.000 tona šećera, što je gotovo na razini lanjske proizvodnje, kada je iz 570 000 tona šećerene repe proizvedeno 80.000 tona šećera, piše Glas Slavonije.

- Od ukupnih 550 000 tona šećerne repe, koliko planiramo preraditi, 85 posto je repa domaćih proizvođača, desetak posto dopremit ćemo iz Mađarske, a oko pet posto iz Srbije, iz tvrtke koja djeluje u sustavu Žito grupe. Prema svim pokazateljima očekuje se da će ova godina biti jako dobra i u pogledu prinosa šećerne repe, koji će biti od 10 do 15 posto viši nego prošle godine, dok bi digestija realno trebala biti 16. Usporedbe radi, lani je prosječna digestija bila 17,2 - kaže Bičvić.

Bičvić dodaje kako prvi put ove godine nisu prerađivali sirovi trščani šećer jer su stvoreni golemi viškovi šećera na svjetskom tržištu i došlo je do drastičnog pada cijene šećera, pa bi se sa svakom uvezenom tonom sirovog šećera samo stvarao dodatni gubitak. Prošle je godine u Tvornici šećera Osijek ukupno prerađeno 55.000 tona tršćanog šećera, od toga 30.000 tona je bilo u miješanoj kampanji na jesen.

Inače, valja navesti kako od ukidanja proizvodnih kvota koje su štitile ovu donedavno izrazito izvoznu i profitabilnu proizvodnju cjelokupna industrija šećera posluje s gubitcima. Tvornica šećera Osijek prošle je godine zabilježila gubitak od 114 milijuna kuna, u ovoj godini također očekuju poslovanje s gubitkom.

Naime, tu valja istaknuti da je ova proizvodna godina, nakon ukidanja proizvodnih kvota za šećer, za osječku Šećeranu zabilježena kao jedna od najtežih u povijesti ove tvornice.

- Oscilacija cijena šećera bilo je uvijek, ali ovako teško razdoblje za industriju šećera općenito na globalnoj razini nije zabilježeno. Sve šećerane posluju s gubitcima, neke manje, a neke više, primjerice njemačke i francuske šećerane bilježe manje gubitke jer njihovi proizvođači imaju veće prinose, niža im je ulazna cijena sirovine, a i modernije su tvornice. Proizvodni višak šećera na svjetskoj razini procjenjuje se na 15 - 20 milijuna tona, od čega je na europskom tržištu 4,5 - 5 milijuna tona. No unatoč svemu mi očekujemo da bi se stanje u industriji šećera trebalo stabilizirati nagodinu bar što se europskog tržišta tiče jer Njemačka i Francuska zbog jake suše očekuju manju proizvodnju šećerne repe - kaže Bičvić.

U kampanji, koja će prema trenutnim procjenama trajati 90 dana, radit će 260 stalnih radnika te između 40 i 60 sezonaca, uglavnom stalnih, koji godinama već rade u kampanji.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje