Ocjenjivanje proizvoda

Proizvođači bučina ulja pozvani na izložbu u Varaždinu 25. svibnja

Agrovijesti
Bučino ulje Fotografija: Marko Jurinec/PIXSELL
Proizvođači koji žele sudjelovati na izložbi u organizaciji Varaždinske županije, mogu se prijaviti varaždinskoj županijskoj upravi do 24. ožujka, a uzorci će se prikupljati 4. travnja.

Proizvođači bučina ulja s područja Saveza Alpe-Adria u petak su s konferencije za novinare pozvani prijaviti se na drugu Međunarodnu izložbu bučinog ulja Alpe-Adria i devetu Izložbu bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske, koja će se održati u Varaždinu 25. svibnja.

Proizvođači koji žele sudjelovati na izložbi u organizaciji Varaždinske županije, mogu se prijaviti varaždinskoj županijskoj upravi do 24. ožujka, a uzorci će se prikupljati 4. travnja.

Varaždinski župan Radimir Čačić rekao je kako je cilj izložbi dodatno popularizirati iznimno kvalitetno bučino ulje te kod potrošača podići svijest o važnosti zdrave prehrane i domaće proizvodnje, ali i povezati proizvođače bučina ulja s geografskog područja Alpe-Adria kako bi se stvorio jaki proizvodni brend.

„Osim izložbe bučina ulja sjeverozapadne Hrvatske, prošle smo godine uz europsku podršku krenuli i s izložbom bučina ulja Alpe-Adria, prvom do sada održanom u Hrvatskoj, sa 136 uzoraka iz Austrije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske, rekao je Čačić.

Prošle je godine, nakon ocjenjivanja po vrlo strogim kriterijima, dodijeljeno 11 zlatnih, 47 srebrnih i 38 brončanih medalja, a šampion izložbe dobio je nagradu od 15.000 kuna. Ista nagrada očekuje i ovogodišnjeg šampiona, kazao je pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Dragutin Vincek.

„Iako je nagrada zaista vrlo vrijedna, sudjelovanje na izložbi je besplatno, što znači da neće biti kotizacije, a i kemijska analiza uzoraka koja se inače plaća oko tisuću kuna također će biti besplatna”, najavio je Vincek.

Promocija bučina ulja dio je aktivnosti varaždinske županijske turističke zajednice, a na to je podsjetila županova savjetnica Natalija Martinčević, koja predsjeda Turističkom zajednicom Varaždinske županije. Osnovana je udruga Varaždinsko bučino ulje, izdana kuharicu s receptima, u manifestaciju Okusi varaždinskog kraja uvrštena su jela od buče, a na Špancirfestu organiziran Bučograd.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje