Poslovanje

Proizvođači i dobavljači uz izvanrednu upravu Agrokora

Agrovijesti
Sjedište Agrokora,  Cibonin toranj Fotografija: Boris Ščitar/PIXSELL
Članovi Koordinacije proizvođača i dobavljača Agrokora smatraju da je za stanje u tom koncernu odgovoran vlasnik, podupiru izvanrednu upravu i pozivaju na "smirivanje strasti" kako se ne bi ugrozilo poslovanje ključnih Agrokorovih kompanija.

Članovi Koordinacije proizvođača i dobavljača Agrokora smatraju da je za stanje u tom koncernu odgovoran vlasnik, podupiru izvanrednu upravu i pozivaju na "smirivanje strasti" kako se ne bi ugrozilo poslovanje ključnih Agrokorovih kompanija. 

"Potaknuti posljednjim medijskim istupima Ivice Todorića dobavljači, okupljeni u Koordinaciju proizvođača i dobavljača koncerna Agrokor, smatraju kako je nužno reagirati na određene neistinite tvrdnje, iako poštujemo pravo svakoga na slobodu govora, kao i slobodu odabira obrane", navodi se u priopćenju Koordinacije objavljenom u utorak. 

Osvrćući se na Todorićevu tvrdnju da je početkom 2017. godine Agrokor imao "čvrst plan za napredak i uspješan rast te isplatu vjerovnika u skladu sa zakonskim obvezama", kao i da je stajao "bolje nego ikad", iz Koordinacije poručuju kako to "ne može biti istinita, s obzirom na činjenicu da se s praksom otvorenog neplaćanja dobavljača krenulo godinama ranije nego što je javnost za to doznala, a o čemu se sada već znaju i detalji". 

Neozbiljno je i neprofesionalno spominjati kako je "pod izvanrednom upravom značajan dio Agrokorove imovine blokiran", a da se ne ulazi u ranije poslovne odluke koje su i dovele do blokada, odnosno do stanja u Agrokoru, pišu proizvođači i dobavljači.

"Već početkom godine police Agrokorovih trgovačkih lanaca bile su sve praznije jer je dio dobavljača, iscrpljen višemjesečnim neplaćanjima, prestao s isporukama. Slična je situacija bila i u proizvodnim kompanijama koncerna koje su ostajale bez sirovina potrebnih za normalno funkcioniranje. Dio dobavljača krenuo je s ovrhama i prije ikakvog javnog spominjanja krize u Agrokoru. Valja isto tako podsjetiti da su do kraja ožujka ove godine bili blokirani računi gotovo svih kompanija iz sastava koncerna", kaže se u priopćenju.

Koordinacija dobavljača naglašava i kako je kriza u Agrokoru nastupila daleko prije donošenja zakona o izvanrednoj upravi, čak i puno prije reagiranja dobavljača kroz obustavu isporuke roba i sirovina, odnosno blokade žiro računa.

U priopćenju se ističe i da su dobavljači, iako pritisnuti vlastitim financijskim problemima i opterećeni aktivacijom mjenica, već početkom lipnja pokazali iznimnu solidarnost te pristali na posebni tretman malih proizvođača i dobavljača kojima je isplaćen cjelokupni dug, s tim da dijelu malih i mikro proizvođača, do tada, dugovi nisu bili plaćeni i preko godinu dana.

Ocjenjuje se da je poslovni model koji je provodio Agrokor rezultirao nizom stečajeva i predstečajnih postupaka, pa je "u najmanju ruku licemjerno i neodgovorno prozivati te iste dobavljače ili bilo koga drugog za stanje koncerna".

"Koordinacija proizvođača i dobavljača poziva na smirivanje strasti kako se ne bi ugrozilo poslovanje ključnih kompanija koncerna koje je nagriženo višegodišnjim, kako se sad sve više pokazuje, dvojbenim poslovnim praksama. Isto tako, želimo još jednom izraziti svoju podršku izvanrednoj upravi koja je uspjela stabilizirati situaciju, ponovno uspostaviti ustaljene kanale opskrbe i prodaje te odraditi zahtjevnu turističku sezonu", kaže se u priopćenju.

Koordinacija očekuje skoru objavu rezultata revizije poslovanja koja bi trebala dati popunu financijsku dijagnozu sustava Agrokor.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje