Trgovina

Proizvođači kornišona iz BiH imaju problem s izvozom na tržište EU-a

Agrovijesti
Krastavci Fotografija: Pixabay
Proizvođači i otkupljivači kornišona u Bosni i Hercegovini suočavaju se s velikim problemima u poslovanju. Razlog je otežan izvoz zbog poremećaja na tržištu Europske unije. Posljedica je smanjivanje potražnje i izvoza svježega kornišona iz BiH.

Trenutne štete procjenjuju su na nekoliko milijuna konvertibilnih maraka, a ako se to nastavi moguće su štete i do 20 milijuna KM.

U BiH više od 7000 kooperanata proizvodi kornišone. Zbog novonastalih okolnosti njihov opstanak može biti ugrožen.

Nepovoljna godina za izvoz na tržište EU-a dovela je proizvođače i otkupljivače i u Unsko-sanskome kantonu u skoro bezizlazan položaj. Firma Bašo sklopila je ove sezone ugovore s 1115 kooperanata pa se očekuje otkup oko 2600 tona do kraja sezone. 

Dosad je bačeno 238 tona, a očekujemo kako će se nastaviti taj trend, koji naše proizvođače i tvrtku dovodi u izuzezno nepovoljnu situaciju. Zasada nemamo pozitivnih saznanja kako će se tržište sanirati i hoće li europski otkupljivači uzimati kornišone iz BiH. U ovome trenutku našli smo modul otkupa 1. i 2. klase, ali je upitan ukoliko ne dođe do značajne promjene. Ovisno o tržištu moguća je i obustava otkupa, izjavio je Nermin Bašić, direktor tvrtke Bašo iz Velike Kladuše.

Tvrtka Agrodar iz Bihaća ima sklopljene ugovore s okotisuću kooperanata. Iako se očekuje uzgoj 4000 tona, otkup će se zaustaviti na 2000 tona.

- Od početka sezone pretrpjeli smo velike štete te smo kako direktno,tako i neizrqavno, uništili više od 500 tona. Ako se ovakva situacija nastavi bit ćemo primorani smanjiti otkup od naših kooperanata. Smatram kako je učinjena ogromna šteta u kooperantskoj proizvodnji u BiH - izjavio je direktor Aldin Kuduzović.

Jednako je kritična situacija i u najvećeg otkupljivača kornišona u BiH, tvrtki  Agrona iz Živinica. Trenutno je šteta procijenjena na oko 500.000 KM.
 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje