Domišljati poljoprivrednici iz doline Neretve

Proizvođači mandarine prodaju preko društvenih mreža i dostavljaju ih diljem Hrvatske

Agrovijesti
Berba mandarina u Opuzenu - Agrofructus Fotografija: Agrofructus
Domišljati poljoprivrednici iz doline Neretve započeli su ovih dana prodaju mandarina preko društvenih mreža, a to je postao jedan od načina da ovogodišnji tržišni višak uspiju prodati mimo otkupljivača koji im nude niske otkupne cijene, koje se kreću oko dvije do tri kune za kilogram, zbog čega su izrazito nezadovoljni.

Domišljati poljoprivrednici iz doline Neretve započeli su ovih dana prodaju mandarina preko društvenih mreža, a to je postao jedan od načina da ovogodišnji tržišni višak uspiju prodati mimo otkupljivača koji im nude niske otkupne cijene, koje se kreću oko dvije do tri kune za kilogram, zbog čega su izrazito nezadovoljni.

Od ukupne količine mandarina od oko 60.000 tona, oko 15 tisuća tona završit će na domaćem tržištu, oko 12 tisuća tona na tržištima regije, dio će otići na ostala tržišta, uglavnom zemalja Europske unije, dok će dio biti tržišni višak. Proizvođači iz doline Neretve procjenjuju da će oko 6000 tona mandarina biti tržišni višak te bi, kako smatraju, bilo dobro da im država pokuša osigurati nacionalne potpore za taj višak, bilo kroz donacije ili neke slične akcije, budući da su ove godine ukinute izdašne potpore iz EU zbog ruskih sankcija.

Berba mandarina u Opuzenu - Agrofructus

OPG Ivana Barišića iz Metkovića koji ove godine očekuje da će imati proizvodnju od oko 30 tona mandarina, jedan je od proizvođača koji se oglasio preko Facebook te ponudio dostavu svojih mandarina ovaj tjedan, prvo u Zagreb i središnju Hrvatsku. Potom planira mandarine dostavljati i u druge regije Hrvatske. Slično radi i Hrvoje Kolman, vlasnik tražilice hrane Finoteka.com koji kaže kako je interes potrošača za direktnom dostavom mandarina do njihovih kućnih pragova sve veći.

„Oglas za dostavu mandarina smo postavili u prošlu subotu, a do danas smo već dobili narudžbe za 720 kilograma i to za područje Zagreba i desetak gradova u okolici. Nismo zadovoljni otkupnom cijenom koju nude otkupljivači i okrenuli smo se alternativnom kanalu direktne prodaje: Vjerujem da ćemo uspjeti sve količine prodati na ovaj način. Barem se nadam da će to tako biti, kaže za Agrobiz.hr vlasnik OPG Ivan Barišić. Ovaj voćar objašnjava kako mandarine do Zagreba idu šleperom, a potom se dostavnim vozila razvoze po gradovima direktno na adrese naručitelja.

„Nema ograničenja, kada je riječ o narudžbi, ali očekujemo da ipak na neku adresu dostavimo najmanje 10 do 20 kilogram. Cijena je šest kuna za kilogram, što smatram da je vrlo korektna cijena, jer se radi o svježim, tek ubranim mandarinama, koje do potrošača dolaze direktno bez skladištenja i tretiranja bilo kakvim kemijskim sredstvima, kaže Barišić.

Hrvoje Kolman, osnivač i vlasnik portala Finoteka.com javnosti je postao poznat prije četiri godine, kada je po prvi put zbog ruskih sankcija pokrenuo direktnu prodaja mandarina preko svoje tražilice. Ta je akcija tada izazvala veliku medijsku pozornosti i pokrenula proizvođače da svoje kvalitetne proizvode plasiraju kroz direktan kanal prodaje i da one dođu na kućni prag potrošača, te tako zaobiđu trgovce i otkupljivače.

Prodaja mandarina preko društvenih mreža

Kolman je i ove godine krenuo u akciju prodaje mandarina, no ovaj put nudi mandarinu koja je u ekološkom uzgoju.

„Ako želite mandarine od OPG-a koji ima certifikat da je u EKO prijelaznom razdoblju (pod kontrolom ovlaštene ustanove), mandarine koje nisu bile u komorama za umjetno dozrijevanje, koje nisu prošle postupak silikonizacije i tretiranja fungicidima nakon otkupa, ako želite prave, domaće neretvanske mandarine koje su daleko kvalitetnije i zdravije od većine onih koje Vam se trenutno nude na tržištu, možete to učiniti preko nas“, kaže Hrvoje Kolman.

Njegovo portal već desetak godina besplatno spaja potrošače i male proizvođače hrvatskih proizvoda, a kako kaže sam Kolman oni u cijeloj priči nude dobro uhodanu mrežu, potpuno besplatnu za korištenje.

Finoteka već 10 godina povezuje potrošače s najboljim domaćim OPG-ima, a OPG Palinić s kojim radimo jedan je od najboljih primjera. Ove godine šaljemo neprskanu mandarinu obitelji Palinić iz Blaca (koja ima certifikat da su u EKO prijelaznom razdoblju). Mandarina na bilo koju adresu u Hrvatskoj stiže po jedinstvenom principu „s polja na stol“, što znači da stiže u roku od jednog dana od trenutka narudžbe, objašnjava Kolman.

Mandarina se prodaje po cijeni od osam kuna za kilogram, a kako kaže preko tražilice se ove godine po vrlo povoljnim cijenama nude i jabuke, koje su također ove godine imale odličan urod.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje