Izvoz

Proizvođači mesa u BiH pred propašću zbog kašnjenja izvoza u Tursku

Agrovijesti
Meso Fotografija: Pixabay
Mnogi stočari u susjednoj BiH u nadi da će bescarinski izvoz mesa u Tursku brzo krenuti upustili su se u uzgoje. Zbog kašnjenja ovog izvoza upali su u velike probleme.

Početkom godine, na radost svih proizvođača mesa iz susjedne BiH koji su svoje proizvode prošle godine izvozili u Tursku, objavljena je informacija da je za ovu godinu dogovoren izvoz dodatnih 10.000 tona mesa u Tursku. Informacija je objavljena krajem siječnja, a bilo je planirano kako će izvoz krenuti nakon par tjedana. Međutim, ni dva mjeseca nakon objave izvoz nije počeo, pa su se poljoprivredniciu BiH  s pravom počeli buniti, tražeći da se to pitanje što prije riješi, inače će biti u problemima, objavilo je sarajevsko Oslobođenje.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je kako će izvoz zpočeti u ožujku, ali to se nije dogodilo, tako da već sada osjećamo posljedice odgađanja. Naime, iz Turske traže meso od stoke do 650 kilograma, a naša već prelazi tu kilažu. Stoga smo tražili da domaći otkupljivači krenu uzimati naše meso, da se zabrani uvoz smrznutog i mesa treće klase, makar dok se ovo naše ne proda, pa neka opet onda puste, kazao je za Oslobođenje Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije.

"Puno poljoprivrednika se zadužilo kupujući telad, ubacili su tovnu junad na svoje farme. Na području Semberije ima oko 2.000 tovne junadi koja je spremna za klanje i koja sada prelaze sve granice, neka su teška i preko jednu tonu, a zalihe stočne hrane kod poljoprivrednika su sve manje", istakao je Bakajlić.

Iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH su azali kako se sve do sada čekalo da Turska raspiše tender kako bi se krenulo sa izvozom, te kako očekuju da će biti raspisan tijekom ovog mjeseca. Pretpostavlja se da bi prvi tender podrazumijevao izvoz 5.000 tona mesa.
 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje