nove sorte

Proizvođači šampanjca se pripremaju za klimatske promjene

Agrovijesti
Pjenušac, šampanjac Fotografija: Pixabay
Vinogradari i proizvođači vina u francuskoj pokrajni Champagne, suočeni s klimatskim promjenama koje bi mogle izmjeniti prirodnu sredinu i potaknuti bolesti vinove loze, pokrenuli su program stvaranja novih sorti grožđa.

Program je pokrenut kako bi se stvorile sorte otpornije na promjene, s tim da se sačuvaju odlike šampanjca. U regionalnom strukovnom udruženju navode da će se to postići ukrštanjem sorti i ističu da se nikako neće koristiti genetski modificirani organizmi.

“Radimo tako da imamo u vidu u vidu dugoročnu perspektivu, ovo bi moglo iz korijena promjeniti sorte koje se uzgajaju u regiji”, rečeno je  AFP udruženja koje okuplja vinogradare i proizvođače vina.

Program je pokrenut u saradnji s Nacionalnim institutom za agronomska istraživanja (IRNA) i Francuskim institutom za vinovu lozu i vino, a odnosi se na razdoblje 15 godina. U tom razdoblju bi trebale biti stvoreno četiri do pet novih vrsti grožđa kako bi se vinigradarstvo i proizvodnja vina pripremili na promjene u životnoj sredini.

“Riječ je o tome da se križaju sorte čiji ugoj je dozvoljen u Champagneui, sa prirodnim vrstama koje su otporne na određene bolesti ili imaju zanimljive odlike, poput kasnog sazrijevanja, kako bi se stvorila prirodna otpornost ili bolja prilagođenost novim klimatskim uvjetima”, ističu u Odboru Champagne.

Klimatske promjene su već utjecale na ciklus uzgoja grožđa i proizvodnje vina u Champagnu.

Prema podacima strukovnog udruženja, od 1990-tih godina cvjetanje vinove loze počinje dva tjedna ranije, grozdovi su veći a postotak alkohola povećava se za gotovo 1 stupanj, dok povišeno prisustvo ugljikdioksida povećava fotosintezu.

Ovi parametri trenutno odgovaraju šampanjcu ali bi dugoročno gledano mogli naštetiti ako se prosječna globalna temepratura poveća za između 1 i 5 stupnja celzijusa do 2100. godine.

“Istraživanje se mora sada pokrenuti jer će kroz 25 godina biti kasno”, naglašavaju. 

Cilj sadašnjih napora je da se proizvedu vrste otporne na bolesti vinove loze poput pepelnice i plamenjače kojima pogoduje globalno zatopljenjen, kao i da se istodobno smanji korišćenje pesticida.

Nastavljamo sa tradicijom inovacija, ali šampanjac ostaje šampanjac”, ističu iz udruženja. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje