Afrička svinjska kuga

Proizvođači svinja u Belgiji pred kolapsom

Agrovijesti
Svinje Fotografija: Pixabay
Unatoč činjenici da je izbijanje afričke svinjske kuge u Belgiji ograničeno na divlje svinje, tamošnji izvoz je prepolovljen. Zbog pada cijena lokalni proizvođači trpe velike gubitke. Poboljšanje nije na vidiku.

Datum 13. rujna 2018. bit će u sjećanju mnogih belgijskih proizvođača svinja. To je bio dan kada je virus afričke svinjske kuge pronađen u mrtvoj divljoj svinji u šumi Ardena, u južnoj belgijskoj provinciji Luxsemburg. Glavno pitanje bilo je “kako”? U početku se mislilo da je uzrok bio zaražen sendvič sa mesom koji je bio izbačen kroz prozor.

Također, brzo se pojavila alternativna teorija, da je jedna od divljih svinja uvezena iz Poljske ili Češke, koja je zatim puštena u šume. Ta teorija sada se čini vrlo vjerojatnom. Početkom veljače, jedan šumar i njegov sin uhićeni su zbog toga. Šumar pod sumnjom da je, nakon otkrivanja leša, sačekao nekoliko dana prije nego što je to prijavio vlastima.

Nije lako dokazati navodno poljsko ili češko podrijetlo divlje svinje koristeći DNK tehnologiju. Paul Kerpenter, potpredshednik belgijskog sindikata farmera, kaže da cjelokupna populacija divljih svinja u južnoj Belgiji potječe od grupe koja je uvezena iz Poljske početkom 20. stoljeća. 

Početkom 2019. godine izgledalo je da se ukupan broj ubijenih i zaraženih divljih svinja postupno smanjuje. Međutim, otkrivanje jedne zaražene uginule životinje na granici unutrašnje zone monitoringa i izvještaj o 79 mrtvih zaraženih životinja tjedan dana kasnije, samo je pokazalo da je situacija samo “bila” pod kontrolom. Sredinom ožujka bilo je 668 zaraženih divljih svinja, od populacije od otprilike 1.700 divljih svinja.

Tajnik u sektorskoj grupi za svinjogojstvo unutar Belgijske asocijacije poljoprivrednika Vouter Vitink,  objašnjava: „Ne znamo točno koliko je divljih svinja u Ardenima. U početku je procjenjeno kako u zaraženom području ima 4.000 divljih svinja, ali sada govore o ukupno 6.000 divljih svinja."

Najveći strah je da će dio zaraženih divljih svinja preživjeti virus i postati otporan prenostelj. Ili da će potomci ovih preživjelih biti otporni prenositelji virusa. Vitink kaže: „Rizik za to je relativno visok, jer će 70 do 75% preživjeti infekciju. Kod domaćih svinja, međutim, smrtnosti će porasti na 90-95%.”

Sektor svinjogojstva u Belgiji pred kolapsom

Stručnjaci ocjenjuju kako je kao rezultat izbijanja ASF sektor financijski skoro uništen. Zemlja ima stopu samodostatnosti od 225% i zato je jako ovisna od izvoza. Oko 80% izvoza svinjetine ostaje u EU, a najveći trgovinski partneri su Njemačka, Poljska i Nizozemska. Međutim, kao posljedica ASF, trgovina sa trećim zemljama (izvan EU) je praktično nestala.

Izvoz u Nizozemsku  i Njemačku, međutim, također je pod utjecajem kupaca iz nizozemskih i njemačkih klaonica koji često traže pisane potvrde da meso ne dolazi iz Belgije. Tako ruše cijenu belgijskih svinja.

U Belgijskoj asocijaciji poljoprivrednika kažu kako mnogi poljoprivrednici od proizvođača stočne hrane traže reprogram dugova.

Predsjednik  sektorske grupe za svinjogojstvo u Belgijskoj asocijaciji poljoprivrednika kaže kako sve više farmi račune plaćaju kasnije. U tu grupu, nažalost, spadaju i farme sa dobrom reputacijom, farme koje su oduvijek radile dobro."

U međuvremenu, ministarstvo poljoprivrede izgradilo je privremeni garancijski  fond za farme koje se suočavaju sa akutnim financijskim poteškoćama. Do 31. maja 2019. godine, farme se mogu prijaviti za novčanu pomoć ako mogu dokazati da imaju očiglednu štetu zbog afričke svinjske kuge.

Krajem 2018. godine, belgijske vlasti također su podržale farme plaćanjem računa za uništavanje životinja. Do sada nije poznato da li će ove godine biti još plaćanja za ove namjene. U sve se uključila politika s obzirom na svibanjske izbore u EU.

Proizvođači svinja bez obzira na sve, moraju platiti i fiksne doprinose Flamanskom Centru za marketing u poljoprivredi i ribarstvu. Doprinos za Fond za zdravlje životinja je prepolovljen 2018. godine, ali će morati biti plaćen u potpunosti ponovo ove godine.

S rastom broja pronađenih uginulih divljih svinja, nema razloga za optimizam. Nedavno je održan sastanak između Belgije, Nizozemske, Njemačke i Kine o uvjetima koji će omogućiti izvoz, pod uvjetom da se ASF nađe samo kod divljih svinja.

To će, međutim, zahtjevati značajne svote novca za lobiranja prije nego što se takav sporazum ostvari. U najoptimističnijem scenariju takav izvoz bi se mogao ostvariti u kolovozu. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje