Alternative

Proizvodi s okusom algi u porastu 147 posto u Europi

Agrovijesti
Alge Fotografija: Pixabay
Novo istraživanje Mintela otkriva kako hrana i piće koje sadržava okus algi ima porast od 147 posto u Europi u razdoblju od 2011. do 2015. Rast znači da je Europa sada druga najinovativnija regija globalno kada se radi o takvim proizvodima

Većina proizvoda s algama plasira se u azijsko-pacifičkoj regiji, 88 posto, no Europa trenutno ima 7, dok Sjeverna Amerika 4 i Latinska Amerika 1 posto, piše NewFoodMagazine.

Komentirajući istraživanje Stephanie Matuucci, analitičarka za globalnu znanost hrane u Mintelu kaže: „Iako još uvijek nije niša u Europi, vjerujemo da će alge postati sljedeća superhrana. Zbog obilja prirodnih vitamina, minerala i biljnih bjelančevina, alge odgovaraju na rastuće zahtjeve za prirodnom funkcionalnom hranom i alternativnim izvorima proteina na zapadu.“

Zdravstvene koristi algi očito odgovaraju europskim potrošačima jer je Mintelovo istraživanje pokazalo da je više od polovice njemačkih potrošača probalo ili bi željelo probati alge kao izvor proteina, a slična je situacija i u Engleskoj.

Alge kao alternativa za sol

Štoviše, nekih 36 posto engleskih potrošača koji koriste bilje ili začine slažu se da bi smrvljene sušene alge mogle biti dobra alternativa za sol pri aromatiziranju jela. Mintelovo je istraživanje pronašlo da bi ovo moglo biti interesantno europskim potrošačima koji žele smanjiti unos soli. Danas 32 posto Nijemaca, 42 posto Španjolaca, 46 posto Francuza, 48 posto Talijana i 57 posto Poljaka kaže da aktivno smanjuju svoju konzumaciju ili izbjegavaju korištenje slane hrane.

„Kako raste potražnja za proizvodima s manje soli, popularnija je hrana i piće s smanjenim udjelom dijetalnog natrija. Alge ne samo da su prirodni način zamjene soli već i antioksidans, antimikrobno i protuupalno sredstvo koje može sniziti kolesterol, smanjiti krvni tlak ili pomoći u probavi te reguliranju tjelesne težine,“ zaključuje Stephanie.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje