Voćarstvo

Proizvodnja borovnice u Europi raste - u 2017. se pojelo 160.000 tona

Agrovijesti
Borovnice Fotografija: Pixabay
Borovnica postaje vrlo popularna voćna vrsta u cijeloj Europi gdje se osnivaju nove plantaže. Kako piše Freshplaza, to se posebno odnosi na zemlje kao što su Ukrajina, Litva, Rumunjska, Poljska i Gruzija te Hrvatska. Pitanje je kako će se ovo odraziti na tržište, najviše na Poljsku koja je do nedavno bila vodeća u proizvodnji borovnica u Europi

Tržište danas preuzimaju Španjolska i Maroko, ali u Poljskoj i dalje rastu površine pod nasadima te voćne kulture. Službeni podaci pokazuju da je u Poljskoj pod borovnicama 11.000 hektara, ali neslužbeno, područje uzgoja ide i do 14.000 hektara. Proizvođači u toj zemlji su, navodno dobro pripremljeni za prodaju borovnica koju uglavnom izvoze.

Raste proizvodnja u Ukrajini i južnoeuropskim zemljama

Borovnica je trenutno najpopularnija vrsta kada je riječ o pokretanju novih plantaža u Ukrajini i prema riječima Tarasa Bashtannykua, predsjednika ukrajinskog Berry Sp.zo.o, pod borovnicom je 2.200 ha, a mnoge plantaže osnovane su u posljednje tri godine. U 2018. godini u toj su zemlji proizveli 4.500 tona, a oko 85% su izvezli većinom u Bjelorusiju, Nizozemsku i Poljsku. Stručnjaci kažu da bi se u idućim godinama stopa rasta sadnje borovnica u Ukrajini mogla nastaviti, a već ove godine površina plantaža premašit će 3.000 ha.

Dinamično se razvija i uzgoj borovnica u južnoeuropskim zemljama gdje su zasađene uglavnom rane sorte borovnice. Zahvaljujući tome, na ovim se prostorima s berbom kreće već početkom lipnja. Razvoj uzgoja borovnica u ovoj regiji podržavaju nacionalne vlade i potpore Europske unije, tvrde na portalu Freshplaza dodajući kako neke od novih investicija vodi strani kapital koji ulaže u modernu proizvodnju kao što su plastični pokrovi, tuneli i uzgoj u rezervoarima.

Radnu snagu zamjenjuju mehanički berači

Ono s čime se proizvođači borovnice u Europi bore je nedostatak radne snage kao globalni problem. Veći proizvođači u nekim zemljama pribjegavaju mehaničkoj berbi gdje je nakon sortiranja veliki dio plodova prikladan za prodaju, čak i za udaljena tržišta gdje se voće šalje pomorskim prijevozom.

Upravo će mehanička berba biti tema VII. Međunarodne konferencije o borovnicama koja će se ovih dana održava u Poljskoj. Tamo će se raspravljati o načinima modernizacije već postojećih beračica kako bi se osiguralo da za tržište više od 90% plodova ostane prikladno u svježem stanju. Cilj je je razviti sofisticiraniji način odvajanja bobica od onih koji su oštećene tijekom berbe. Naime, pokazalo se da sa pravim odabirom strojeva za berbu, kvaliteta ubranih borovnica može biti usporediva sa onima koje se beru ručno.

Britanci pojedu najviše borovnica

Kada govorimo o tržištu na koje se plasiraju borovnice, Britanci su europski lideri u potrošnji tog voća. Statistički, svaki Britanac godišnje pojede 0,86 kg ovih plodova što se značajno razlikuje od europskog prosjeka koji iznosi 0,18 kg po osobi.

Treba napomenuti da potrošnja borovnice raste u svim europskim zemljama, posebno u Njemačkoj, Švicarskoj, Belgiji, Nizozemskoj, Luxemburgu i Skandinaviji. Prosječna potrošnja borovnica po stanovniku u tim zemljama iznosi 550 grama borovnice godišnje.

Računica je jasna – ako se potrošnja borovnice po stanovniku na čitavom kontinentu poveća na razinu one u Velikoj Britaniji, bit će potrebno 645 tisuća tona ovog voća za tržište kontinentalne Europe, kako bi se zadovoljila potražnja.

U 2017. godini u Europi se pojelo 160.000 tona, od kojih je 105.000 tona proizvedeno u Europi, a ostale su došle iz Afrike, Čilea i Perua.

“Ako se taj cilj postigne u Europi, godišnje će biti potrebno dodatnih 500.000 tona borovnice kako bi se zadovoljila potencijalna potražnja”, kaže Hans Liekens iz Farme i rasadnika “Europe Fall Creek”.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje