Crne brojke

Proizvodnja domaćih jabuka u drastičnom padu, uvoz konstantno raste

Agrovijesti
Fotografija:
Otkako je Hrvatska pristupila u EU, uzgoj domaćih jabuka smanjio se za 55 posto, javlja Hrvatska voćarska zajednica.

Ove ćemo godine proizvesti oko 55.000 tona jabuka, što je pad od čak 20 posto u odnosu na lani, procjenjuje Hrvatska voćarska udruga, piše koprivnički portal Danica.hr. No, pad je kontinuiran još od 2013. godine i više nego zabrinjavajuć. Te je godine, naime, berba u Hrvatskoj donijela čak 122.000 tona jabuka pa potrebe za uvozom i nije bilo.

U proteklih sedam godina, od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, uzgoj domaćih jabuka smanjen je, dakle, za nevjerojatnih 55 posto. Zato je uvoz drastično skočio. Samo u prva četiri mjeseca ove godine, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, uvezeno je čak 9000 tona, što je više nego tijekom cijele prošle godine.

Najviše jabuka, oko 4250 tona, uvezeno je iz najvećeg europskog proizvođača, Poljske, i to po prosječnoj cijeni od 4 kune za kilogram. Hrvatska je istodobno u četiri mjeseca izvezla tek 1750 tona.

Poljska će ove godine, prema procjeni Europske komisije, proizvesti tri milijuna tona jabuka. Odnosno oko 55 puta više od Hrvatske. Nije teško pretpostaviti čije ćemo jabuke jesti i ove zime.