NUŽNA IZRADA STRATEGIJE GOSPODARSTVA

Proizvodnja duhana u problemima zbog nedostatka radne snage

Agrovijesti
Sušenje listova duhana Fotografija: Pixabay
Tvrtke s područja Virovitičko-podravske županije u pojedinim djelatnostima predviđaju pozitivne pomake u svom poslovanju u drugom kvartalu 2018. godine.Rečeno je to između ostalog u Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Virovitica na sjednici Gospodarskog vijeća održanoj pod predsjedanjem predsjednika Ivana Slamića.

Tvrtke s područja Virovitičko-podravske županije u pojedinim djelatnostima predviđaju pozitivne pomake u svom poslovanju u drugom kvartalu 2018. godine.Rečeno je to između ostalog u Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Virovitica na sjednici Gospodarskog vijeća održanoj pod predsjedanjem predsjednika Ivana Slamića, prenosi Glas Slavonije.

Nedostatak radnika

Članovi Gospodarskog vijeća su, na temelju prezentiranih podataka iz „Ankete o sadašnjem stanju u gospodarstvu Virovitičko-podravske županije“, koju desetu godinu zaredom, na početku poslovne godine, Odjel za makroekonomske analize HGK – Županijske komore Virovitica provodi među vodećim županijskim tvrtkama iz različitih djelatnosti, raspravljali o aktualnom stanju u gospodarstvu na području Virovitičko-podravske županije te su dali niz konkretnih prijedloga radi poboljšanja stanja u gospodarstvu Virovitičko-podravske županije i Hrvatske.

Kako iz ŽK-a Virovitica navode u priopćenju, “u anketiranim županijskim tvrtkama iz različitih djelatnosti, koje su odgovorile na anketu, u 2016. godini ostvareno je 30,75 % (odnosno 1,19 milijardi kuna) sveukupnog prihoda poduzetnika na području Virovitičko-podravske županije, a u njima su zaposlene 1343 osobe, što je 9,78 % svih zaposlenih u županijskim tvrtkama.”

Iz „Ankete o sadašnjem stanju u gospodarstvu Virovitičko-podravske županije“ evidentno je da je i na početku 2018. godine nastavljena globalna refleksija svjetskih tokova i njihov utjecaj na poslovanje tvrtki i gospodarstvo Virovitičko-podravske županije, a obuhvat refleksije različit je, ovisno o djelatnosti i širini tržišta, na koja se plasiraju proizvodi i usluge županijskih tvrtki.

- U agraru je evidentan, osobito u proizvodnji duhana, nedostatak sezonske radne snage, kao i odustanak od te radnointenzivne proizvodnje, što se nastoji kompenzirati uvođenjem strojne berbe duhana i ostalim agromjerama i opremom te korištenjem dijela vlastitih djelatnika. Kad je riječ o stanju prerađivačke industrije, u industriji šećera enormna je ponuda šećera, tako da su maloprodajne cijene ispod cijena koštanja, dok je u drvoprerađivačkoj industriji potrebno poticati finalnu proizvodnju, transparentnost u opskrbi sirovinama, a ne da proizvođači iz drvoprerađivačke industrije, opskrbljivanje npr. hrastom, koji potječe s područja VPŽ-a, obavljaju na euroburzama - rečeno je među ostalim na GSV-u te je istaknuto da se snažno ulaže u promociju, osim na europskom, i na azijskom i drugim tržištima.

Porast prometa

Istaknuto je također da je u turističkoj djelatnosti evidentan blag do znatan porast prometa, koji je limitiran nepostojanjem adekvatne cestovne prometnice do Zagreba i drugih dijelova Hrvatske, što negativno djeluje i na sveukupno gospodarstvo. Članovi Gospodarskog vijeća predložili su niz konkretnih mjera za zaustavljanje globalne refleksije na županijsko gospodarstvo, a dio prijedloga koji su davali i u anketama prethodnih godina odnosi se na racionalnije i optimalnije okruženje u kojemu se odvijaju poslovni procesi u tvrtkama, čiji bi rezultat bila veća profitabilnost poslovnih procesa.

 

Prijedlozi za poboljšanje

-napraviti Strategiju gospodarskog razvoja

- izgraditi suvremenu cestovnu infrastrukturu

-hitno uvesti euro, uz decidirano utvrđivanje konverzacijskog tečaja

-u međuvremenu promijeniti tečajnu politiku

- imati kontinuitet zakonskih propisa

- kamate na kredite smanjiti na 0,5 - 2 %

- destimulirati jeftin izvoz drvne sirovine

- regulirati obavljanje inspekcijskih nadzora

- preispitati mjere socijalne politike

- smanjivati društvenu nadgradnju i državni aparat

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje