Nameti

Proizvodnja jakih alkoholnih pića od 1998. prepolovljena zbog trošarina

Agrovijesti
Alkoholna pića Fotografija: Pixabay
Ohrabruje lanjski rast izvoza, iako je bilanca i dalje negativna. Od 2003. sektor bilježi negativnu bilancu: lani je za uvoz potrošeno 33,6 milijuna dolara.

Trošarine za jaka alkoholna pića proizvođači  u državni proračun moraju uplatiti u roku 30 dana premda Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi za sve poduzetnike utvrđuje rok od 60 dana za podmirivanje financijskih obveza, piše Poslovni dnevnik. Takvo uvjetovanje ostavilo je negativan trag i utjecalo na urušavanje sektora koji je između 1998. i 2015. prepolovio proizvodnju, smanjena je sa 22 na lanjskih 10,5 milijuna litara.

Od svih dosadašnjih Vlada nisu tražili ni ukidanje trošarina, ni uplatu tek nakon što im kupac plati robu, što zna potrajati i mjesecima, već samo rok od 60 dana, iznosi jedan od ključnih problema koji guši ovu grupaciju direktorica Gospodarsko interesne udruge proizvođača pića (GIUPP) Jasna Čačić i dodaje kako su podastrli brojne argumente, no sugovornika nisu dobili.  Državi se ne smije dugovati, tvrtke trošarinu moraju platiti čak i po cijenu kašnjenja ili neisplate plaća zaposlenicima. Kod posljednjih izmjena zakona o trošarinama u jesen 2015. uložili su amandman  očekujući konačno potporu s obzirom na učestale ocjene kako treba pomoći gospodarstvu.

Međutim, male pivovare dobile su snižene stope trošarina (35-50 posto), dok su proizvođači jakih alkoholnih pića (Maraska, Badel, Zvečevo, Vinoplod, Istravino...) opet stavljeni na čekanje.

Više pročitajte na poslovni.hr.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje