Rast proizvodnje

Proizvodnja piletine u BiH najveća u 10 godina

Agrovijesti
Piletina Fotografija: Thinkstock
Proizvodnja piletine u BiH lani je zabilježila najveću razinu u proteklih 10 godina, što je posljedica činjenice da građani zbog sve većeg siromaštva uglavnom jedu ovo meso.

Proizvodnja piletine u BiH lani je zabilježila najveću razinu u proteklih 10 godina, što je posljedica činjenice da građani zbog sve većeg siromaštva uglavnom jedu ovo meso.

Tako u strukturi svježeg mesa već godinama dominantno mjesto zauzima proizvodnja mesa peradi, sa udjelom od čak 60 posto, piše blic.rs.

Prošle godine je proizvedeno 59.000 tona ovog mesa, što je za čak 10.300 tona više nego godinu prije. To znači da je za samo godinu dana proizvodnja pilećeg mesa u BiH skočila za više od 20 posto.

Ništa čudno, obzirom na činjenicu da kilogram junetine bez kosti košta oko 13, kilogram svinjetine sa kostima 8 KM, dok se prosječna cijena pilećeg mesa kreće oko 5 KM.

To je razlog što većina građana BiH, s obzirom na prilično tešku materijalnu situaciju, uglavnom kupuje upravo ovo meso.

Među njima je oko pola milijuna nezaposlenih i otprilike toliko onih koji žive ispod granice siromaštva, obzirom na činjenicu da njihova primanja ne prelaze 240 KM.

Ranija istraživanja svjetskih organizacija i institucija pokazala su da stanovnik BiH u prosjeku godišnje pojede 28 kilograma mesa, za razliku od EU čiji građani u svojoj prehrani godišnje potroše čak 91 kilogram.

Pala potrošnja mesa

Za samo četiri godine prosječna mjesečna potrošnja u BiH smanjena je za više od 10 posto, pokazali su rezultati najnovije Ankete o potrošnji domaćinstava u BiH.

Pad životnog standarda posebno se odrazio na trošak prehrane, koji je u spomenutom razdoblju pao za čak 15,8 posto.

Tako su kućanstva u BiH u 2011. za hranu i bezalkoholna pića u prosjeku mjesečno trošila 493, a tijekom 2015. godine 415 KM. Mjesečna potrošnja mesa pala je za 33, mlijeka za 16, voća za 10 KM.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje