BILJNA PROIZVODNJA U 2018.

Proizvodnja uljane repice najveća od 1990., a kukuruz imao najveći prinos po hektaru od 1961. godine

Agrovijesti
Uljana repica Fotografija: Pixabay
Povećanu proizvodnju, od 14,8%, u usporedbi s 2017., ostvarila je uljana repica. To je ujedno najveća proizvodnja od 1990. Povećanu proizvodnju, od 37,7%, u usporedbi s 2017., ostvario je kukuruz za zrno, pšenica, za 8,2%, raž, za 59,8%, grah za suho zrno, za 29,6%, i soja, za 18,0%.

Površine pod korjenastim i gomoljastim usjevima najviše smanjene Najveće smanjenje površine, od gotovo 21%, u usporedbi s 2017., bilježe površine pod korjenastim i gomoljastim usjevima. To je smanjenje od gotovo 6.200 hektara. Smanjene su i površine pod zelenom krmom s oranica i vrtova, žitaricama te industrijskim biljem.

Uljana repica rodila najviše u posljednjih 28 godina

Biljna proizvodnja 2018.

Povećanu proizvodnju, od 14,8%, u usporedbi s 2017., ostvarila je uljana repica. To je ujedno najveća proizvodnja od 1990.

Povećanu proizvodnju, od 37,7%, u usporedbi s 2017., ostvario je kukuruz za zrno, pšenica, za 8,2%, raž, za 59,8%, grah za suho zrno, za 29,6%, i soja, za 18,0%.

Kukuruz za zrno u 2018. ostvario je najveći porast priroda po hektaru, i to 9.100 kilograma po hektaru. U usporedbi s 2017., to je porast od 2 800 kilograma po hektaru. To je ujedno najveći prirod po hektaru od 1961.

Mandarinke bilježe povećanu proizvodnju

Biljna proizvodnja 2018.

Mandarinke su u 2018. ostvarile povećanu proizvodnju, i to 28.665 tona više u usporedbi s 2017.

Povećana je proizvodnja i ostalog voća i povrća, jabuka, za 36.897 tona, lubenica, za 8.106 tona, luka crvenog i češnjaka, za 6.337 tona, šljiva, za 6.278 tona, kupusa, crvenog i bijelog, za 4.253 tone te kukuruza šećerca, za 3.310 tona.

Proizvodnja rajčice u 2018. smanjena je za 10.273 tone u usporedbi s 2017.

Biljna proizvodnja 2018.
Također je smanjena i proizvodnja pojedinih voćnih vrsta i povrća, i to bresaka i nektarina, za 3.842 tone, paprike, za 1.197 tona, te višanja i trešanja, za 545 tona.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje