Poljoprivreda u BiH

Proizvodnjom lana do zapošljavanja u susjednoj BiH

Agrovijesti
OPG Jože Želećnjak koji se bavi uzgojem industrijske konoplje, suncokreta, lana, tikve, heljde, prosa, pira, psenice, kukuruza, zobi, jecma i ima proizvodnja ulja, integralnog brasna i kase Fotografija: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Trenutno je na području Bosanskog Petrovca zasijano desetak hektara pod ovom kulturom, a prosječan prinos po jednom hektaru iznosi oko 1.600 kilograma.

Projekt u sektoru poljoprivrede, pod nazivom “Proizvodnjom lana do zapošljavanja”, koji se financira sredstvima Europske unije, uskoro će započeti u šest općina u Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

U njega je uključeno šezdeset poljoprivrednih proizvođača iz Bosanskog Petrovca, Ključa, Drvara, Istočnog Drvara, Ribnika i Drinića.

Tijekom protekla dva mjeseca, izvršen je odabir korisnika i za njih proveden program edukacije vezano za tehnologiju proizvodnje alternativnih usjeva u ratarstvu.

Svaki od sudionika projekta dobit će subvenciju u iznosu od 2.340 maraka, te potpisati kooperantske ugovore s Poljoprivrednom zadrugom “Klekovača” iz Bosanskog Petrovca uz zagarantiranu otkupnu cijenu za proizvedeni lan.

Također će im biti pružena i besplatna savjetodavna pomoć u procesu uzgoja, kao i nužna stručna literatura.

“Ukupna vrijednost projekta iznosi 200.000 maraka i iz svih šest općina uključeno je po deset zainteresiranih poljoprivrednih proizvođača. Uvjet je da imaju registrirana poljoprivredna gospodarstva”, istakla je Dragana Manojlović, stručna suradnica za poljoprivredu u općini Bosanski Petrovac, te dodala kako je intenzivnija proizvodnja lana na području ove općine započela prije sedam godina i do sada je dala jako dobre rezultate.

Trenutno je na području Bosanskog Petrovca zasijano desetak hektara pod ovom kulturom, a prosječan prinos po jednom hektaru iznosi oko 1.600 kilograma.

Proizvođači dio uroda na tržište plasiraju u zrnu, dok se većina prinosa prerađuje u postrojenjima za hladno cijeđenje ulja.

Za proizvodnju jedne litre ulja potrebno je između tri i četiri kilograma lana, a litra ulja na tržištu BIH dostiže cijenu od 40 maraka.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje