Nevjerojatan projekt na Islandu

Projekt Aldin: Nedaleko od Sjeverog pola rast će banane, a umjesto sunca grijat će ih vulkanska toplina

Agrovijesti
Tropsko voće, ananas i banane Fotografija: Thinkstock
Islandski arhitekt odlučio je iskoristi obilje geotermalne energije koju njegova zemlja pruža i za 37 milijuna dolara uzgajati egzotično voće.

Islandski arhitekta odlučio je iskoristi obilje geotermalne energije koju njegova zemlja ima i za 37 milijuna dolara napraviti projekt uzgoja egzotičnog voće.

No, kako piše Bloomberg, država i dalje ima puno neiskorištene površine, kao i ono što je ključno za projekt  mnogo vulkana i energije koju oni pružaju. Stoga se taj arhitekt bacio u poslovni pothvat u sklopu kojeg gradi prve biokupole na svijetu, od kojih će ona najveća biti veličine nogometnog igrališta i protezat  će se na šest katova kako iznad, tako i ispod zemlje..

Sami projekt "tropskog Islanda" inspiriran je izgledom Amazonovog sjedišta u SAD-u i singapurskih vrtova uz zaljev, a iako još nije u potpunosti prikupljen iznos potreban da se on izgradi, ima jako moćne investitore, među kojima je i najveća islandska banka Arion.

Aldin, kako je projekat nazvan, bit će smješten u parku Reykjaviku i protezat će se površinom od 4.500 kvadrata i zapošljavati oko 60 ljudi. Staklene kupole će se koristiti kako bi se uzgajale banane i ostalo tropsko voće, ali će poslužiti i kao svojevrsna mediteranska oaza u blizini Sjevernog pola i imat će funkciju jačanja turizma na ovoj izoliranoj lokaciji.

Zapravo će svaka od kupola imati različitu klimu i svrhu. Ona najmanja, recimo, nazvana je farmerskim laboratorijem i imat će trgovinu, restoran i prostore za edukacije, dok će druge dvije biti tropsko i mediteransko odmaralište u kojima će se održavati poslovne konferencije i drugi događaji i u njima će biti prvi wellness na Islandu.

Uz to, riječ je o turističkoj atrakciji koja će, ako se sve odradi prema planu, imati najniže operativne i energetske troškove na svijetu.

Na ovaj način bi se preporodio islandski turistički sektor koji je sve donedavno, odnosno do propasti lokalnog avio-prevoznika Wow Aira, bio najveći izvor prihoda zemlje.

Prema poslovnom planu, Aldin bi trebao privuči između 300.000 i 400.000 posjetitelja godišnje. Usporedbe radi, islandsku najpoznatiju turističku atrakciju, Plavu lagunu, u jednoj godini posjeti oko 1,3 milijuna turista.

Projekt je u finalnoj fazi dobivanja dozvola od glavnog islandskog grada, a otvarenje kupola je predviđeno za dvije godine.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje