Doniranje hrane

Projekt doniranja viškova hrane osobama u potrebi

Agrovijesti
Doniranje hrane Fotografija: Thinkstock
Izradit ćemo aplikaciju s pomoću koje će se vidjeti gdje se prikuplja i gdje se donira hrana

Na imanju OPG-a Šaravanja u Satnici Valpovačkoj u petak je održana konferencija za medije na kojoj su predstavljeni rezultati studije "Stanja i perspektive razvoja osječke tržnice". Studija je provedena u sklopu europskog projekta "Domaća hrana za domaće ljude" koji provodi Tržnica d.o.o. Osijek u suradnji s mađarskim partnerom Pécsi Vagyonhasznosító zrt. iz Pečuha, piše Glas Slavonije.

Događanje je otvorila Renata Čepo, voditeljica EU projekata Tržnice d.o.o., koja je govorila o važnosti domaće proizvodnja te je naglasila da je najslabija karika projekta doniranje viškova hrane. Svi svjedočimo tome da se velike količine hrane bacaju, stoga je namjera ove inicijative poduzeti mjere kako bi se to promijenilo.

- Nemamo veliki odaziv ni građana, a ni proizvođača u doniranju, što je neobično, znajući da su i jedni i drugi svjesni potreba i ekonomske situacije - rekla je Čepo.

Trenutačno se procjenjuje koliko se hrane na tržnici baca, a u postupku je i izrada web-stranice i aplikacije s pomoću koje će se moći vidjeti gdje se prikuplja i gdje se donira hrana.

Ljiljana Olujić, voditeljica Zelenog četvrtka na osječkoj Tržnici, naglasila je koliko je važno poštovati propise koji su vezani uz način prikupljanja i doniranja hrane koje je Hrvatska usvojila i koji se odnose na standarde zdravstvene ispravnosti donirane hrane.

- To konkretno znači da se, osim donatora, a svatko može biti donator hrane, hrana može prikupljati na različite načine, što se pokazalo i na primjerima brojnih projekata koji su provedeni u EU-u. Važni su i posrednici u doniranju hrane, koji su najodgovornija karika i oni moraju biti registrirani i upisani u registar posrednika u doniranju hrane. Oni bi navedenom aplikacijom mogli biti vidljivi u zajednici - poručila je Olujić.